Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Državni svetniki dali veto na zakon o izvrševanju proračuna

Deli na:
Državni svetniki dali veto na zakon o izvrševanju proračuna

Foto: Bobo

Državni svet je na izredni seji s 27 glasovi za in dvema proti izglasoval odložilni veto na zakon o izvrševanju državnega proračuna za prihodnji dve leti.

Zakon je DZ sprejel pred tednom dni. Predlog veta je soglasno vložila interesna skupina lokalnih interesov, ki je ocenila, da proračun ne zagotavlja primernega financiranja občin.

Vodja interesne skupine lokalnih interesov Milan Ozimič je v predstavitvi predloga veta spomnil, da državni svet že v okviru zakonodajnega postopka sprejemanja zakona o izvrševanju proračuna za leti 2017 in 2018 ni podprl zakona. Zakonodajalec po njegovih besedah ni upošteval pripomb DS, ki so sledile predlogom združenj občin.

V obrazložitvi veta je DS poudaril, da čeprav povprečnini za leto 2017 v višini 530 evrov in za leto 2018 v višini 536 evrov dajeta vtis o približevanju zahtevam občin po višji povprečnini, pa določeni povprečnini vendarle ne upoštevata dviga stroškov občin. Po besedah Ozimiča je DS podprl predlog združenj občin o povprečnini v višini 543 evrov.

Uveljavitev zakona o izvrševanju državnega proračuna za prihodnji dve leti je predvidena 1. januarja. DZ je zakon sprejel kljub neusklajenim postavkam stroškov dela v javnem sektorju, na kar je opozorila tudi današnja svetniška razprava. Ob ponovnem odločanju v DZ bodo za sprejetje zakona potrebni glasovi večine vseh poslancev, to je najmanj 46.