pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gorenak: Slovenija je edina država s koruptivno osebo na čelu tožilstva

Deli na:
Gorenak: Slovenija je edina država s koruptivno osebo na čelu tožilstva

Foto: Bobo

"Slovenija je še vedno edina država s koruptivno osebo na čelu tožilstva," je poslanec SDS Vinko Gorenak opozoril na današnji izjavi za medije. V stranki bodo dali vladi čas, da "sprejmejo in predlagajo takšne zakonske rešitve, ki bodo imele za učinek odhod gospoda Fišerja." Če v koaliciji ne bo pripravljenosti za spremembo zakonodaje, bodo ponudili svojo rešitev.

Objavljamo sporočilo SDS:

Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak je v današnji izjavi za medije spregovoril o petkovi odločitvi Državnotožilskega sveta v primeru koruptivnosti generalnega državnega tožilca dr. Zvonka Fišerja in o nadaljnjih korakih poslanske skupine SDS. Poslanec SDS je poudaril, da je v prihodnje potrebno rešiti problem – to je dejstvo, da je na čelu tožilstva koruptivna oseba.

Dr. Vinko Gorenak je v izjavi dejal, da smo v poslanski skupini razočarani in zaskrbljeni nad petkovo odločitvijo Državnotožilskega sveta v povezavi z generalnim državnim tožilcem. »Državnotožilski svet nima nobene, niti najmanjše pristojnosti, da preverja neka dejstva, kot so to počeli,« je dejal dr. Gorenak. Po njegovih besedah je Državnotožilski svet nesmiselno preveral odločitev sodišča, saj gre za dokončno odločitev. Prav tako po mnenju dr. Gorenaka ni bilo smiselno preverjati odločitve KPK, saj gre tudi v tem primeru za odločitev samostojnega organa.

»Sem pa že pred samo odločitvijo, le-to napovedal, pa ne, ker bi imel neko čarobno  kroglo, ampak preprosto zato, ker Državnotožilski svet sestavlja 5 ljudi, neposredno podrejenih g. Fišerju, dve osebi - njegova sodelavca s Pravne fakultete v Ljubljani, ena upokojena oseba, ki je njegov sodelavec z Ustavnega sodišča ter predsednica Državnotožilskega sveta, ki je tudi njegova poklicna kolegica iz preteklosti in katere hči dela državnotožilsko kariero. Torej ni enega člana, ki ne bi bil neposredno povezan z generalnim tožilcem in tako je tudi odločitev popolnoma pričakovana,« je povedal dr. Gorenak.

V nadaljevanju se je vprašal, kaj narediti naprej. »Da bi g. Fišer odšel, je potrebna sprememba zakona, saj nič ne kaže, da bi sam sprejel takšno odločitev in odstopil. Sprememba zakona pa je stvar Državnega zbora in v  poslanski skupini smo se odločili, da se bomo posvetovali z Novo Slovenijo na to temo, saj smo bili skupaj predlagatelji izredne seje Državnega zbora. Prav tako smo ocenili, da bomo še nekaj dni počakali, da se bodo v koaliciji pošteno pomenili in odločili ter sami predlagali zakon, ker to pomeni večjo garancijo, da bo tak zakon sprejet, kot pa če ga predlagamo mi,« je povedal poslanec SDS. Dodal je, da bi spremembo zakona sicer lahko predlagali že danes, »a če ne bo sprejet, učinka ni.«  »Zato dajemo nek razumen čas vladi, da sprejmejo in predlagajo takšne zakonske rešitve, ki bodo imele za učinek odhod gospoda Fišerja,« je povedal dr. Gorenak, ki se o tem, kaj je razumen čas, v tem trenutku ni opredeljeval.

Na vprašanje o tem, kakšen bi bil konkreten predlog SDS glede rešitve vprašanja problema generalnega državnega tožilca, pa je poslanec dejal, da smo v poslanski skupini sprejeli smer, v katero bi lahko šli, če koalicija ne bo naredila nič. »Bilo je kar nekaj primerov sprejetja zakonodaj, ko je tudi koalicija npr. Boruta Pahorja sprejela spremembe zakona, ki so omogočile izbiro novega vodje,« je spomnil dr. Gorenak. V nadaljevanju je dejal, da bi bilo treba postaviti nove pogoje za zasedbo delovnega mesta, za razreševanje s tega delovnega mesta in v prehodnih in končnih določbah zakona določiti rok, v katerem se izbere novega tožilca oziroma novo osebo na vrhu tožilstva, pri čemer bi bilo treba zagotoviti zakonitost postopka, ki bi potem tekel na podlagi novega zakona.

Na vprašanje o tem, ali bi bilo potrebno spremeniti sestavo Državnotožilskega sveta, pa je poslanec odvrnil, da sestava ne bi bila problematična, v kolikor bi ta organ opravljal le strokovne naloge. »Če pa je to edini organ, pristojen za podajo razrešitve generalnega državnega tožilca, potem pa je to slabo določilo zakona,« je dejal poslanec SDS.

Tonski posnetek izjave je dosegljiv na povezavi: http://www.sds.si/download/Gorenak_odziv_DTS_GDT_Fiser_260515.mp3