volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

IJS: Slovenija uvaža okužbe s koronavirusom

Deli na:
IJS: Slovenija uvaža okužbe s koronavirusom

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Smo na začetku četrtega vala epidemije in v obdobju, ko imajo glavno vlogo pri razvoju epidemije uvožene okužbe, v projekciji širjenja covida-19 v Sloveniji ocenjujejo na Inštitutu Jožef Stefan (IJS). V njihovi senci pa verjetno že narašča lokalno okuževanje, so še opozorili.

Da se četrti val ne bo preveč razširil bi bilo dobro, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni, so še poudarili. "Epidemijo bomo ustavili in obvladovali ljudje s cepljenjem in samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modelske projekcije ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa," so zapisali.

Tedensko povprečje okuženih oseb je po podatkih IJS trenutno 58. Število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let predvidoma upada. Upada tudi zasedenost bolnišničnih kapacitet, raste pa dnevni sprejem v bolnišnice. Število dnevno potrjenih uvoženih okužb je 10.

"Uvožene okužbe so obravnavane, kot da bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji. To je poimenovano tudi efektivno reprodukcijsko število. Je dober kazalnik trenutne dinamike epidemije. Lokalno reprodukcijsko število pa je število oseb, ki jih v povprečju okuži posamezni okuženi v Sloveniji," so pojasnili.



Efektivno reproduktivno število vseh pozitivnih testov je 1,05, kar pomeni, da epidemija narašča. Upadala bi, če bi bilo reprodukcijsko število manjše od 1. Število pozitivnih oseb, ki so se okužile v lokalnem okolju, pa je 0,77. Ob tem so opozorili, da dejstvo, da je ta številka manjša od 1, za upadanje epidemije ne zadošča, saj okužbe tudi uvažamo. "Velja opozoriti, da širitev virusa v populaciji opazujemo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa," so zapisali.

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec. Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec. V drugem in tretjem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 0,05 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 2000. prebivalec, so pojasnili.

Opozorili so tudi na naraščanje različice delta, ki je približno 60 odstotkov bolj kužna od različice alfa. Dodali so, da je različica delta v Sloveniji zdaj že verjetno prevladujoča.