kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Igor Zorčič (SMC): Osnutek koalicijske pogodbe odpravlja nekatere strahove v civilni družbi

Deli na:
Igor Zorčič (SMC): Osnutek koalicijske pogodbe odpravlja nekatere strahove v civilni družbi

Igor Zorčič, vodja poslancev SMC - Foto: Primož Lavre

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič je predsednika republike Boruta Pahorja obvestil o tem, da so prvaki SDS, SMC, NSi in DeSUS v ponedeljek zvečer dogovorili zadnje besedilo osnutka koalicijske pogodbe. Zorčič ocenjuje, da osnutek zadovoljuje zahteve SMC, in verjame, da tudi odpravlja strahove, ki so jih izpostavili nekateri v civilni družbi.

Osnutek koalicijske pogodbe bo danes obravnavala poslanska skupina SMC in zatem tudi svet stranke, ki bo na koncu odločil, ali je taka koalicijska pogodba za stranko sprejemljiva ali ne, je po pogovoru s Pahorjem povedal Zorčič. O podrobnostih besedila še ni želel govoriti.

Odgovor na to, koliko poslanskih glasov bo SMC prispevala v podporo prvaku SDS Janezu Janši za predsednika vlade, bo jasen po današnji seji sveta. Je pa Zorčič potrdil pritiske na stranko glede sodelovanja v Janševi vladi. Podrobnosti ni razkril.

Kadrovski razrez po resorjih v potencialni vladi je po navedbah dogovorjen, ni pa želel govoriti o morebitnih ministrskih imenih, o katerih poročajo mediji. Zorčiča se omenja kot možnega ministra za pravosodje, a danes je dejal, da mu "nihče ni ničesar ponudil", zato je o tem prezgodaj govoriti. Kadrovski razrez je treba po njegovem mnenju vedno gledati v kontekstu vsebine koalicijske pogodbe in načrtovane poti vlade.



Zorčič verjame, da kadrovski razrez skupaj z vsebino koalicijske pogodbe naslavlja vsa vprašanja, ki jih je izpostavila SMC, in odpravlja "strahove, ki se pojavljajo v javnosti s strani razno raznih piscev pisem". Pred dnevi je namreč skupina znanstvenikov v javnem pismu posvarila pred koalicijo pod Janševim vodstvom.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je Pahorju danes posredoval njihov predlog za imenovanje Janše za mandatarja. Končno besedo o vstopu v vlado bodo imeli organi strank potencialnih partneric, ki bodo zasedali danes popoldne oz. zvečer.

Pahor se bo danes pogovoril še z vodjema poslanskih skupin NSi in DeSUS. Če bodo podpora kandidatu za predsednika vlade, se bo Pahor z njim predvidoma uradno sestal v sredo, v nasprotnem primeru pa bo državni zbor obvestil o tem, da kandidata ne bo predlagal. V skladu z ustavnimi roki mora Pahor odločitev sporočiti najpozneje do petka.