ljubezenski par Dobra karma

Tedenski horoskop: samo ostanite v globokem ...

lockdown, milano, karantena, prazna ulica Svet24.si

Pri nas razglasitev epidemije in "policijska ura,"...

sarec jansa maske sta pf Reporter.si

Zamaskiranca iz pekla spolitizirala epidemijo: ...

Bojana Beović Svet24.si

Bojana Beović: Po številu novookuženih v ...

20201015-01031612 Necenzurirano

Tu so podatki: zakaj so zaprli šole?

Damjan Murko 2 Odkrito.si

Šokantno! Žgala sta se v gozdu!

Slovenski pozdrav 1 Njena.si

Darja Gajšek spregovorila o koncu Slovenskega ...

Slovenija

Igor Kršinar v Zemljaričevi tožbi oproščen!

Deli na:
Igor Kršinar v Zemljaričevi tožbi oproščen!

Igor Kršinar in odvetnik Radovan Cerjak. - Foto: Primož Lavre

V kazenski tožbi nekdanjega šefa Službe državne varnosti (SDV) Janeza Zemljariča zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja je sodišče Kršinarja oprostilo obtožbe razžalitve zaradi člankov o umorih, ki jih je zagrešila SDV v času, ko jo je vodil Zemljarič.

Okrožno sodišče v Ljubljani je novinarja Reporterja Igorja Kršinarja oprostilo obtožb o razžalitvi Janeza Zemljariča v treh člankih iz leta 2014. Kot je pojasnil sodnik Tomaž Bromše, novinarju ni bil dokazan namen zaničevanja, prav tako pa je imel utemeljen razlog verjeti pridobljenim dokumentom. Zemljaričev odvetnik je že napovedal pritožbo.

Zemljarič je v kazenski tožbi Kršinarju očital razžalitev, ki naj bi jo storil s članki Kliči Zemljariča za umor, Iz oči v oči z Zemljaričem in Angel med rablji, objavljenimi leta 2014. V njih je Kršinar Zemljariča kot načelnika SDV v 80. letih prejšnjega stoletja povezoval z umori SDV nasprotnikov takratnega režima, kar pa je Zemljarič zanikal.

Foto: Primož Lavre - Sodnik Tomaž Bromše.

Sodnik je v odločitvi tehtal med pravico do zasebnosti in pravico do svobode izražanja. Članki sicer zajemajo tudi zelo kritične in ostre izjave, a je novinar v vseh člankih navedel vire, prav tako pa je imel utemeljen razlog verjeti navedbam v pridobljenih uradnih dokumentih. Ti so bili, kot je pokazal dokazni postopek, avtentični. Poleg tega Bromše meni, da se s takšnimi zapisi opozarja na širšo problematiko polpretekle zgodovine.

Zemljarič, ki ga zaradi zdravstvenih razlogov tudi tokrat ni bilo na sodišče, je dolžan povrniti sodne stroške.

Danes je pred sodiščem pričal še publicist Roman Leljak, ki je bil poleg arhivskih dokumentov novinarjev vir za prispevek o Zemljariču, da bi preverili resničnost Kršinarjevih izpovedb. Leljak je potrdil, da je bil v stiku s Kršinarjem in da mu je posredoval dokumente iz Arhiva RS. Pred objavo Leljak spornih člankov ni videl, po objavi pa je ocenil, da so bili zapisani v skladu z dokumenti.

Kršinar je v zaključnih besedah zagotovil, da ni imel namena žaliti kogarkoli in da so bili sporni članki namenjeni izključno raziskovanju zgodovine. Po njegovih besedah je Zemljariča večkrat prosil za odziv, tako pisno kot ustno. Prepričan je, da je bil kazenski pregon vložen zgolj z namenom prestrašiti vse ostale novinarje, ki bi si drznili pisati o tem.

Zemljaričev odvetnik Marko Kosmač je sicer predlagal, da Kršinarja sodišče spozna za odgovornega za očitana dejanja in mu tudi naloži povrnitev vseh sodnih stroškov. Kot je Zemljaričev pooblaščenec navedel v zaključnih besedah, se je Kršinar "ravnanja brez dvomov v celoti zavedal". Med drugim je novinarju Reporterja očital senzacionalistično, zaničljivo in posmehljivo poročanje.

Foto: Primož Lavre

S sodbo vidno zadovoljen Kršinar je po koncu obravnave v izjavi medijem povedal, da je oprostilno sodbo pričakoval, saj je upošteval vse novinarske standarde. "Dobil sem še večji zagon, da bom o tem pisal. Mislim, da je to tema, o kateri je treba pisati, o kateri se v Sloveniji premalo ve in je treba razkrivati tudi grozljiva poglavja v slovenski zgodovini, da se ne bi več ponovila," je dejal.

Tudi njegov zagovornik Radovan Cerjak je pričakoval takšno odločitev sodišča: "Sodna praksa, ki se je izoblikovala na evropskem sodišču za človekove pravice in jo povzemajo tudi naša sodišča, se čedalje bolj postavlja na stran pravice svobode do izražanja."

Loading...