Revija Reporter
Slovenija

Hudi nesreči jadralnih padalcev na Tolminskem

STA

4. avg. 2017 9:59 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Na Tolminskem sta se v četrtek zgodili dve nesreči, v katerih sta se huje poškodovala nemška jadralna padalca.

V prvi nesreči je 63-letniku zaradi ostrega zavoja zaprlo jadralno padalo, 67-letniku pa je padalo zaprlo zaradi spremembe vetra. Oba sta izgubila nadzor in padla. Zaradi hudih poškodb so ju s helikopterjem prepeljali v bolnišnico.

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica je prvi jadralni padalec, 63-letni državljan Nemčije okoli 13.30 ure vzletel z vzletišča Kobala. Zaradi ostrega zavoja 100 metrov nad tlemi mu je zaprlo jadralno padalo, nato pa je z višine petih metrov padel na travnato površino in se huje telesno poškodoval. Poškodovano naj bi imel hrbtenico.

Drugi, 67-letni jadralni padalec, prav tako državljan Nemčije, je uro pozneje vzletel z istega vzletišča. Kmalu po vzletu je zaradi spremembe vetra in posledične turbulence tudi njemu zaprlo jadralno padalo. Začel je padati v spirali. Nenadzorovano je pristal na strmem pobočju, poraslem s travo in grmičevjem, približno 70 metrov pod omenjenim vzletiščem. Imel naj bi zlomljeni obe nogi in levo roko, utrpel pa naj bi tudi udarce v hrbtenico in medenico, so sporočili s PU Nova Gorica.

Policisti so o nesrečah jadralnih padalcev poleg preiskovalne sodnice okrožnega sodišča in pristojnega državnega tožilstva v Novi Gorici obvestili tudi preiskovalca letalskih nesreč in incidentov. Pri obeh nesrečah so izključili tujo krivdo, o vseh ugotovljenih dejstvih pa bodo s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so še sporočili iz PU Nova Gorica.