evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hrvati nas svarijo: V Slovenijo iz Nemčije prihaja val izgnanih migrantov

Deli na:
Hrvati nas svarijo: V Slovenijo iz Nemčije prihaja val izgnanih migrantov

Foto: Reuters

Hrvaški Večernji list je obiskal mejo med Slovenijo in Avstrijo in navaja prostovoljko Barbaro Novak, ki pravi, da so nemški kolegi slovenske aktiviste, ki delajo z migranti, obvestili, da naj bi kmalu prišla prva skupina deportiranih migrantov.

Nemška koalicija je po večtedenskih prepirih le dosegla kompromis glede zapiranja meja in vračanju prosilcev za azil v države EU, v katerih so bili registrirani, in posledice bo kmalu čutila Slovenija. Na avstrijsko-slovenski meji se že pripravljajo za sprejem migrantov, ki jih bo vračala Nemčija. Na obeh straneh meje so postavljeni novi šotori, v katere bodo namestili vrnjene migrante, preden jih bodo poslali nazaj v države članice EU, v katerih so bili prvič registrirani.

Barbara Novak in kolegi naj bi se pripravljali na sprejem migrantov, ki naj bi jih Avstrijci takoj po prihodu iz Nemčije poslali naprej v Slovenijo. Naši državi naj bi grozil človeški val iz Nemčije, kajti večina migrantov, ki je od leta 2015 šla skozi Slovenijo, je bila tu registrirana, mnogi so dali celo prstne odtise.

Milanovićeva vlada je v tem primeru pametno ravnala, meni Novakova. Hrvati se denimo se s procesiranjem migrantov sploh niso ukvarjali in večino so preprosto poslali naprej v Slovenijo. Kje bodo zdaj ti ljudje ostali, se sprašuje Barbara Novak. Večino bo Slovenija verjetno skušala vrniti v Grčijo, prvo državo članico EU, v kateri so bili migranti registrirani. Če pride do množičnih deportacij migrantov iz evropskih držav, bo Slovenija kot država prve registracije najbolj na udaru, je hrvaškemu časniku dejala Novakova.



Sirski Kurd Shero Ahmed, ki že dve leti živi v Sloveniji, kjer mu je odobreno desetletno bivanje, je za Večernji list potrdil, da je skozi Hrvaško prišel brez registracije. Ko je bil na avstrijski meji zavrnjen, je končal v Sloveniji, ki ga je registrirala in mu vzela prstne odtise. Čeprav je hotel iti na Finsko, kjer uma družino, je Ahmed v Sloveniji zadovoljen, pravi. Gibanja nima omejenega, dohodke ima solidne in veseli ga, da ga Slovenija ne bo vračala na Hrvaško, kjer je slišal, da prosilci za azil ne dobijo dovolj denarja niti za cigarete, je Ahmed povedal hrvaškim novinarjem.

Ti so na mejnem prehodu Šentilj opazili ograje z bodečo žico, vojaške patrulje in velika kovinska vrata, s katerimi lahko v primeru novega vala Avstrijci popolnoma zaprejo mejo. Domačini v Šentilju so novinarjem povedali, da se Avstrijci po tihem pripravljajo na sprejem in hitro deportacijo migrantov, medtem ko Slovenija ne ve, kaj bo z njimi. Avstrijski notranji minister Herbert Kickl je med drugim napovedal, da Avstrija ne bo obdržala nobenega iz Nemčije vrnjenega migranta.

Kontrolo na meji je zaostrila tudi slovenska policija in kolone na slovensko-hrvaški meji so zaradi temeljitejšega preverjanja dokumentov potnikov včasih dolge tudi po več kilometrov. Novinar Večernjega lista Hassan Haidar Diab piše, da je bil zaradi svojega bližnjevzhodnega videza deležen temeljitega pregleda vozila, policiste pa je tudi zanimalo, od kod prihaja in kam je namenjen.