pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hrvaška v arbitraži oddala ponarejene dokumente s ponarejenimi pečati

Deli na:
Hrvaška v arbitraži oddala ponarejene dokumente s ponarejenimi pečati

Foto: Bobo

Hrvaška je Arbitražnemu sodišču oddala ponarejene dokumente, saj so overjeni s ponarejenimi pečati, vendar pa je to ni zmotilo pri tem, da so se po prisluškovanju predstavnikov Slovenije pri Arbitražnem sodišču naši državi posmehovali, trdi prvi mož Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti - Po njegovem o tem slovenske oblasti o tem nimajo pojma, ali pa jih nič ne zanima - Zakaj gre pri stvari?

Jelinčič Plemeniti trdi, da so iz visokih krogov prejšnje hrvaške vlade potrdili, da je Hrvaška vse dokumente, ki jih je predala Arbitražnemu sodišču, overila s ponarejenim pečatom. Oddala je ponaredek, je prepričan Jelinčič. »Govorim o pečatih z grbom Republike Hrvaške (RH), ki se uporabljajo v nasprotju z določili Zakona o pečatih in žigih z grbom RH (Narodne novine št. 33/95).

S tem zakonom je določeno, da se s pečatom in žigom z grbom RH potrjuje verodostojnost dokumentov, ki jih predložijo pooblaščeni organi RH (3. odstavek 1. člena). V prvem odstavku prvega člena tega zakona so našteti organi, ki uporabljajo pečate in žige z grbom RH. Med navedenimi so Predsednik RH, Urad predsednika RH, Parlament, torej Sabor RH, Vlada RH, Organi državne uprave, sodišča itd.«

Kaj je pri pečatih ponarejenega?

Zmago Jelinčič pojasnjuje: »Gre za kršitve 22. člena omenjenega zakona, ki predpisuje, da je minister uprave dolžan v roku enega meseca od dneva začetka veljave tega zakona sprejeti pravilnik, ki predpisuje obliko ter velikost pečata in žiga z grbom RH, njegovo izdelavo, uporabo in rokovanje, način vodenja evidence o izdelanih pečatih in žigih z grbom RH ter postopek njihovega uničenja.

Minister uprave je izdal omenjeni pravilnik 6 (!) mesecev po predpisanem roku, kar pomeni, da je pravilnik zaradi tega nezakonit. Zakon je bil sprejet 4. maja 1995 in začel veljati 8. dne po objavi v Uradnem listu, torej Narodnih novinah RH. Pravilnik je bil sprejet 7. novembra 1995. Takratni minister uprave je bil pred kratkim imenovan v državni sodnijski svet, torej v organ, ki ima izreden vpliv na delovanje hrvaških sodišč.«

Na objavo o ponarejenih pečatih z grbom RH (o tem je največ pisal hrvaški portal dnevno.hr) se organi RH niso odzvali, kar pomeni, da so že navajeni uporabljati ponaredke v lastno korist, pravi Zmago Jelinčič in dodaja: »V nezakonitem pravilniku je predpisano, da morajo biti napisane besede »Republika Hrvatska« na pečatih in žigih z grbom RH napisane z večjiim črkami kot druge besede.

Poleg tega mora biti na pečatih in žigih naveden sedež organa, ki jih uporablja, na uporabljanih žigih in pečatih z grbom RH pa so besede Republika Hrvatska napisane z enakimi ali celo manjšimi črkami kot ostale besede, sedež organa pa ni naveden. Hrvaška stran ne samo, da ni spoštovala roka za izdajo pravilnika, ampak je celo pečate in grbe z grbom RH izdala v nasprotju s tem pravilnikom.«

Po mnenju Jelinčiča je s tem dejanjem Republika Hrvaška dala klofuto Arbitražnemu sodišču, naši državi Sloveniji in pa celi Evropski uniji. Sicer pa pri tem ni nič čudnega, hrvaška politika dela po svoje in tudi na uradnih sprejemih v ozadju so vidni ustaški simboli, ki nikogar ne motijo. Niti Evropske unije, sploh pa ne hrvaških politikov, slovenski politiki, še posebej tisti na vladajočih pozicijah, pa tega niti ne vedo niti ne razumejo, je prepričan Jelinčič.

Zato slovenskim uradnim političnim organom predlaga, da naj si preberejo »Odloku o proglašenju zakona o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske« in pa »Pravilnik za primjenu zakona o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske« ter objave v hrvaških medijih.

Poziv zlasti Erjavčevemu kabinetu Zmago Jelinčič sklene z upanjem, da na Ministrstvu za zunanje zadeve ne prebirajo samo Mojce Pokrajculje ali Kdo je Vidku napravil srajčico in podobne, zanje primerne intelektualne literature!