ana praznik Svet24.si

Na morju je ves čas jedla samo ostanke

rešilec Svet24.si

V potoku obležal pod mehanizacijo, po pomoč ...

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

rigelnikova vila zeljarska pl2 Reporter.si

Odkrili smo kupca prestižne "Rigelnikove" vile: ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

evelin-sadek Odkrito.si

LEPOTICA DNEVA - Evelin Sadek

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hitro širjenje virusa po bolnišnicah ogroža njihovo normalno delovanje

Deli na:
Hitro širjenje virusa po bolnišnicah ogroža njihovo normalno delovanje

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Delež bolniških staležev v bolnišnicah strmo raste in že resno ogroža normalno delovanje, je povedal koordinator za covidne bolniške postelje Robert Carotta. Kot jim sporočajo iz nekaterih bolnišnic, ob tem je Carotta omenil šempetrsko, so zato že ustavili ves elektivni program. Skokovito pa raste tudi število vdorov okužb v necovidne oddelke.

Po besedah Carotte bi trenutne številke okuženih bile v prejšnjih valovih nepredstavljive in bi pomenile ne le zlom zdravstvenega sistema, pač pa celotne družbe in ogromno število mrtvih. Ob tem je spomnil, da smo v leto 2022 vstopili s 179 covidnimi bolniki na intenzivnih oddelkih in 374 bolniki na navadnih covidnih oddelkih.

Potem ko je omikron postal prevladujoča različica virusa in je število okužb začelo zelo naraščati, pa je bilo do prejšnjega tedna kljub visokim številkam okužb zaznati le blag dvig sprejema na navadne oddelke in celo opazen trend upadanja zdravljenih na intenzivnih oddelkih.

Je pa nova različica precej udarila po zaposlenih v bolnišnicah, ki so se okužili bodisi v službi ali doma, ali pa so bili v karanteni zaradi stikov z okuženimi. "V nekaterih bolnišnicah je trenutno že več kot petina zaposlenih odsotna zaradi omikrona, kar zelo otežuje njihovo normalno delovanje," je dejal Carotta.

Sicer pa trenutne razmere precej vplivajo na t. i. čiste bolniške oddelke. Gre za vse oddelke, kjer ne zdravijo covida-19, pač pa tja sprejemajo paciente zaradi drugih zdravstvenih težav. Na te oddelke vse bolj pogosto vdirajo tudi okužbe s koronavirusom. V večini primerov gre pri teh bolnikih za blažje oblike prehladnih obolenj, a zaradi hitrega širjenja to po njegovih besedah najpogosteje pomeni, da se okuži skoraj ves oddelek.

"Nenazadnje pa se vpliv kaže tudi na urgentnih centrih, kjer so obremenitve v tem času največje. Pri vse več bolnikih, ki tja prihajajo zaradi drugih težav, namreč pri testiranju ugotovijo sočasno tudi koronavirusno okužbo," je dejal Carotta.

Po podatkih iz srede je bilo na navadnih covidnih oddelkih 551 pacientov, danes že 583, kar pomeni, da se je v primerjavi z začetkom leta povišalo za okoli 200, je pa na intenzivni negi v primerjavi z začetkom leta številka nižja za 39.

"Opravka imamo torej z drugačnim virusom, ki ima k sreči blažji potek od predhodnih, a vseeno ne smemo bolezni zanemariti. Predvsem pri kroničnih bolnikih z imunsko oslabelostjo, ki jim še vedno lahko povzroča težko obliko, zato je v petem valu zaradi velikega pritiska potrebno čim prej umiriti razmere," je še dodal Carotta.

Kot je napovedal, bodo posteljne zmogljivosti za zdravljenje covida-19 povečevali glede na potrebe in podatke, ki jih bodo prejemali. Pri tem bodo analizirali tudi število obravnavanih pacientov, pri katerih je covid prva diagnoza, in koliko je med sprejetimi takih, ki so okuženi, a se v bolnišnicah zdravijo zaradi drugih bolezni.

Splošna bolnišnica Murska Sobota je v teh dneh polno zasedena tako s covidnimi kot necovidnimi bolniki. V primeru močno povečanega pritiska bolnikov, ki so okuženi s covidom-19, bodo po besedah strokovne direktorice bolnišnice Manuele Kuhar Makoter v naslednjih dneh vzpostavili rdeče in sive cone na več oddelkih, s tem pa ukinili vso nenujno operativo in nenujna zdravljenja. "Tako se bomo lahko osredotočili samo na tiste, ki našo pomoč nujno potrebujejo," je povedala.

V bolnišnici je trenutno 20 odstotkov zaposlenih, ki so v bolniškem staležu. Deset odstotkov od njih, okoli 100, jih je bodisi pozitivnih na novi kronavirus ali pa so zaradi tesnega stika doma. Že 14 dni tako izvajajo samo posege z napotnico stopnje zelo hitro in nujne posege.