kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hekerji poleg predsednice napadli še nacionalno RTV in vlado

Deli na:
Hekerji poleg predsednice napadli še nacionalno RTV in vlado

Fotografija je simbolična. - Foto: Primož Lavre

Na RTV Slovenija so v četrtek v poznih popoldanskih urah zaznali t. i. DDoS napad na spletno stran rtvslo.si, so potrdili za STA. Spletno mesto je po polnoči spet delovalo, saj so hitro zaščitili sisteme in uspešno preprečili morebitno večjo škodo. V Uradu vlade za informacijsko varnost menijo, da so takšni dogodki verjetno politično motivirani.

Na RTV Slovenija so še pojasnili, da novih incidentov po tem ni bilo, vse digitalne storitve pa delujejo brez težav.

To sicer ni edini napad na spletna mesta v zadnjih dneh. Spletno mesto predsednice republike Nataše Pirc Musar je bilo v sredo začasno nedosegljivo. Iz Urada vlade za informacijsko varnost so za STA pojasnili, da so v zadnjih dneh na tak način onemogočili več različnih javnih in zasebnih entitet, med kateri so tudi vladne spletne strani.

"Z veliko verjetnostjo lahko trdimo, da so dogodki zadnjih dni politično motivirani," so pojasnili. Na vprašanje, kako takšne napade preprečiti, so odgovorili, da absolutne kibernetske varnosti ni. "Lahko pa veliko naredimo na preventivi, torej izboljšanju robustnosti in odpornosti naših sistemov," so zapisali. Menijo, da se lahko proti temu borimo z dodatnimi orodji za zaščito pred t. i. DDoS napadi, denimo s povečanjem sredstev za kibernetsko varnost ter osveščanjem zaposlenih.


Potrdili so še, da so glede koordinacije sistema informacijske varnosti v četrtek opravili sestanek z odzivnima centroma SIGOV-CERT in SI-CERT. Sklepov sestanka sicer niso komentirali.

Predsednik vlade Robert Golob je ob robu obiska hematološkega oddelka Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana dejal, da v Sloveniji v zadnjem času opažajo zelo veliko kibernetskih napadov iz tujine. "Ni vedno ista država, vedno pa je ena od svetovnih velesil in tudi tokrat je tako. Hekerji prihajajo iz konkretne svetovne velesile s konkretnim sporočilom slovenski politiki," je dejal. "Na nas je, da se pa seveda pred tem branimo in da se na izsiljevanje ne oziramo," je poudaril.

Portal 24ur je poročal, da je ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn objavila video z nagovorom Sloveniji. Hekerska skupina je v videu, ki so ga pridobili na portalu, sporočila, da so Slovenijo napadli zaradi pomoči Ukrajini. Zatrdili so, da ne želijo škoditi državi in navadnim državljanom, ter jih pozvali, naj mirno sprejmejo njihove napade.

Napadalci pri t. i. DDoS napadu spletna mesta onemogočijo na daljavo, so pojasnili na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT. To pomeni, da spletno mesto preplavijo z množičnim prometom, ki ga običajno ustvarijo z okuženimi računalniškimi sistemi. Kot so dodali, spletni strežnik zaradi velikega povečanja prometa ne more obdelati vseh zahtevkov, zato spletna stran na zunaj deluje nedosegljiva.