rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Han upa, da država ni ujetnik nobenega ministra

Deli na:
Han upa, da država ni ujetnik nobenega ministra

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar se bo še enkrat sešel z ministrom Jankom Vebrom, končno stališče naj bi sporočil v ponedeljek. Vodja poslancev SD Matjaž Han verjame, da Veber ni storil nič nezakonitega, a kljub temu upa, da "država ni ujetnik nobenega ministra". Tudi Franc Jurša (DeSUS) poudarja, da o prihodnosti države in koalicije ne more odločati ena oseba".

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po današnjem kolegiju pri predsedniku vlade pojasnila, da jih je Cerar obvestil o tem, da bo z Vebrom v prihodnjih dneh opravil dodaten pogovor glede analize posledic privatizacije Telekoma Slovenije, ki jo je minister naročil obveščevalno-varnostni službi (OVS). Svojo oceno bo premier predvidoma sporočil na vrhu koalicije v ponedeljek dopoldne, je napovedala.

Obrambni minister bo Cerarja na omenjenem pogovoru seznanil s še enim dokumentom, po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana gre za zapisnik, ki so ga pripravili v kabinetu direktorja OVS. Han je sicer še vedno prepričan, da Veber ni storil nič nezakonitega, zato upa, da bo to spoznal tudi premier in da bodo v ponedeljek zadevo zaprli.

Sicer pa ocenjuje, da so tisti, ki so to zgodbo sproducirali, mislili, da imajo pred sabo veliko zgodbo. Zdaj ugotavljajo, da je nimajo, in iščejo način, kako se tega položaja rešiti, meni vodja poslanske skupine SD.

Na vprašanje, ali bi SD morala iz koalicije, če bi Veber vendarle moral zapustiti vladne vrste, je Han odvrnil, da gre za hipotetično vprašanje. "V tej fazi ne razmišljamo o tem," je dejal.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je ocenil, da je najprej treba dokončno razčistiti, ali je minister za obrambo prekoračil svoja pooblastila. Po njegovem mnenju je prav, da si premier za to vzame čas, da stvar temeljito preuči in se pogovori s strokovnjaki.

Varnostno-obveščevalno področje je po njegovih besedah zelo občutljivo tako za politiko kot tudi za državljane. "Odgovori morajo biti jasni, čisti, nedvoumni," je poudaril.

Jurša si sicer želi trdne koalicije, saj le to lahko prinese rezultate vladnega dela. Tudi v primeru, da je pri Vebru prišlo do prekoračitve pooblastil, pa po njegovih besedah "ne more ena oseba odločati niti o prihodnosti države niti o skupni koaliciji".

Po besedah Kustec Lipicerjeve so sicer na današnjem vrhu spregovorili tudi o ostalih aktualnih zadevah in tekočem delu. Vlada je vodjem koalicijskih poslanskih skupin tako med drugim poročala o sredinem obisku na Koroškem in sprejetih dogovorih.