900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hajka proti Thompsonu: levičarji udarili po Reporterju in Tedniku, še Auerja so se lotili

Deli na:
Hajka proti Thompsonu: levičarji udarili po Reporterju in Tedniku, še Auerja so se lotili

Foto: Primož Lavre

Zaradi intervjujev z Markom Perkovićem Thompsonom se zgraža slovenska levica, ki sicer že nekaj mesecev žene gonjo proti Thompsonovemu koncertu v Mariboru. Ista druščina pa molči, ker bo Slovenijo že drugič obiskala Arkanova vdova Ceca.

V novem Reporterju je objavljen intervju s kontroverznim hrvaškim pevcem, ki je imel pogovor tudi za včerajšnji Tednik Televizije Slovenija. Intervjuja sta manj kot teden dni pred koncertom v zrak pognala leve medije. Hudo jim gre v nos Thomsonovo vztrajanje, da je domoljub. O obkladanju s fašistom in ustašem čemer pevec sicer pravi: »Domoljubju pravijo fašizem, da branijo njihov komunizem.«

Nekaterim v Sloveniji se je odpeljalo, benti bloger Roni Kordiš Had na svojem blogu. Obregnil se je predvsem ob Thompsonovo domnevno prepevanje ustaške pesmi Jasenovac i Gradiška Stara, kar pevec zanika in trdi, da na razvpitem posnetku pesmi ne poje on ter da so mu vse skupaj podtaknili. Doda še: »Desnica. Vnaprej. Partizanske pesmi so nekaj drugega, da boste lahko vnaprej doumeli in razumeli.«

»'Za dom spremni' je plemenit pozdrav?! A ste padli na glavo s tem intervjujem s Thompsonom, @tednikTVS? Zapeljite se do Jasenovca,« je na Twitterju zapisala odgovorna urednica informativnega programa Pop TV Tjaša Slokar Kos. Navaja še primer hrvaškega nogometaša Šimunića, ki je zaradi skandiranja pozdrava Za dom spremni dobil od prepoved igranja 10 tekem.

Ista Tjaša Slokar Kos kot odgovorna urednica POP TV ni imela nobenih težav z objavo reportaže s Severne Koreje, kjer je nastopala skupina Laibach, čeprav je znano, da je tam vlada eden najokrutnejših režimov pod vodstvom diktatorja Kim Džong Una. Ali v skladu s to logiko POP TV dela reklamo severnokorejskemu totalitarizmu? Res pa v Severni Koreji slavijo podobne (komunistične) simbole kot naši častilci prejšnjega režima in privrženci Združene levice.

Thomsona se je na Twitterju lotil tudi nekdanji poslanec Golobičeve Zares Franci Kek: »Zavedni domoljub, katerega nadimek je v angleščini. Ob prostaških izrazih in kletvicah prisega na Boga.« Svoj lonček je pristavila še poslanka SMC Jasna Murgel, ki v na Facebooku objavljenem videu noče Thompsonovega koncerta v »našem Mariboru« in pristojne poziva, naj v primeru nestrpnosti ali nasilja na koncertu ustrezno ukrepajo.

Mariborski Večer že dva meseca vodi kampanjo proti koncertu, za mnenje, ali bi ga bilo treba prepovedati, je časnik vprašal celo premierja Mira Cerarja, predsednika države Boruta Pahorja, predsednik DS Mitjo Bervarja in predsednika DZ Milana Brgleza. Prva dva sta obsodila sovražni govor, o prepovedi pa se nista izrekala, medtem ko je Brglez za odpoved koncerta. »Ker je moje stališče, da moramo gojiti vsaj strpnost, če že nismo sposobni spoštovanja, do bližnjega (ne glede na to, kdo bližnji je), se zavzemam za to, da organizatorji koncert odpovedo. Tak koncert namreč po mojem mnenju ne sodi ne v Maribor ne v Slovenijo,« je Večeru odgovoril predsednik DZ.

Za Večer so se proti Thompsonu že pred časom izrekali slovenski župani, na čelu z mariborskim Andrejem Fištravcem in ljubljanskim Zoranom Jankovićem. »Thompsona v Mariboru ne potrebujemo,« je pred mesecem in pol vpil članek v časniku, ta teden so se spravili še na mestnega svetnika Stojana Auerja, v čigar Festivalni dvorani na Lentu bo koncert. Bo o Thompsonovem koncertu razpravljal mestni svet, sprašuje Večer, čeprav se mestnim svetnikom s hrvaškim pevcem očitno ne da preveč ukvarjati.

Se je pa pred predvajanjem intervjuja vsaj malo zaščitila novinarka TV Slovenija in voditeljica Tednika Jelena Aščić. Tako je napovedala ekskluzivni pogovor z Markom Perkovićem Thompsonom: »Ponoven vzpon ideologij, ki so utemeljene na sovraštvu do drugačnih, je nevaren pojav, ki v nobeni družbi ne bi smel imeti možnosti javne manifestacije. Tudi glasbene ne. Glasba v družbah, ki prezirajo takšne ideologije, povezuje, na Balkanu pa glasba vedno znova razpihuje žerjavico sovraštva. Nacionalizem so v 90-ih letih spodbujali glasbeniki v Srbiji, Bosni in na Hrvaškem. Nekateri ga še vedno. V Sloveniji so vsem odprta vrata.«

Thomson in njegov koncert imata sicer nekaj zagovornikov. Lobist Božidar Novak je na Twitterju zapisal: »Ne strinjam se s tabo, a bom naredil vse, da poveš svoje mnenje. Levi fašisti, pustite Thompsonu naj poje.« Novinar Tino Mamić pa: »Berem @RevijaReporter . Končno da si kdo upa narediti intervju s Thompsonom. In mu postaviti vsa vprašanja, ki sicer 'morijo' slo. 'javnost'«

Imeti intervju z nekom seveda ni isto, kot se strinjati z (vsemi) njegovimi stališči. Po tej logiki ne bi smel nihče intervjuvati ljudi, kot so Marine Le Pen, Sandra Mussolini, Geert Wilders, Beppe Grillo, Frauke Petri, Nigel Farage… Lahko nadaljujemo seznam spornih oseb: Vladimir Putin, Ergodan, Bašar Asad, Hasan Rohani, Salman Al Saud, Kim Džong Un, Ši Džinping, Raul Castro…

Seznam diktatorjev se seveda ne neha. Prominentne novinarke CNN so intervjuvale večino teh oseb, pa ajatolo Homeinija, Sadama Huseina, Muamarja El Gadafija, Slobodana Miloševića, ko so bili še živi. Tudi »naš« Tito bi sodil v to skupino, čeprav ga naši levičarji še vedno malikujejo. Za tovrstne intervjuje so tuji novinarji dobivali priznanja, v Sloveniji pa te obsojajo, če zgolj narediš intervju zgolj z Bernardom Brščičem ali Thompsonom, ki ju še zdaleč ne moremo primerjati z zločinci.

Kaj pa Svetlana Ražnjatović Ceca, vdova vojnega zločinca Arkana? Se je kdaj ogradila od vojnih zločinov in kriminalnih poslov svojega moža? Nikoli! Zakaj zaradi njenega nastopa v Sloveniji ne protestira nihče od prej omenjenih levičarjev? Pa ne da podpirajo velikosrbsko in četniško ideologijo?

EKSKLUZIVNI INTERVJU S THOMPSONOM SI LAHKO PREBERETE V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24