nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Guverner BS Jazbec: Arhar ni nikoli zahteval menjave Janka Medje

Deli na:
Guverner BS Jazbec: Arhar ni nikoli zahteval menjave Janka Medje

Foto: Primož Lavre

Banka Slovenije bo počakala na informacije, kakšne so obtožbe ter kako poteka preiskovalni postopek zoper prvega moža NLB Janka Medjo. Šele nato bodo lahko kaj več povedali o tem primeru, je ob robu izredne seje DZ, na kateri razpravljajo o problematiki reševanja zasebnih bank, povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Jazbec se je s tem odzval na vprašanja novinarjev, če je Medja še primeren za predsednika uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) glede na to, da se je znašel v kriminalistični preiskavi. Kot je pojasnil Jazbec, je od 10. ure na izredni seji DZ in je informacije o preiskavi dobil zgolj posredno.

Guverner je še dejal, da ni nikoli prišlo do nobene zahteve po zamenjavi predsednika uprave NLB Medje s strani predsednika nadzornega sveta NLB Franceta Arharja, kar so ugibali nekateri mediji.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so včeraj začeli preiskavo, v kateri naj bi preiskovali posle nekdanjega člana uprave Unicredit banke Slovenije in zdajšnjega predsednika uprave NLB Medje. Sumili naj bi ga zlorabe notranjih informacij, ki je vplivala na ceno delnic Mercatorja.

Jazbec je na vprašanje novinarjev, če se mu zdi nenavadno, da aretacija sovpada s sejo DZ o reševanju Probanke in Factor banke, dejal, "da je to treba vprašati koga drugega".

Iz Banke Slovenije so pozno popoldne dodatno sporočili, da pozorno spremljajo in pridobivajo informacije v povezavi s preiskavo NPU zoper Medjo in druge morebitne osebe, vključene v preiskavo, med katerimi je bil naveden tudi Arhar.

Sodelovanje poteka s predstavniki uprav obeh bank, kjer sta bančnika delovala oz. delujeta - Unicredit Banka Slovenije in NLB - in s predstavniki nadzornega sveta NLB ter NPU.

"Banka Slovenije je s strani nadzornega sveta NLB prejela zagotovila, da so vse pristojnosti razdeljene in da uprava in banka normalno delujeta. Banka Slovenije se bo na podlagi ugotovitev odločila o morebitnih ukrepih v skladu s svojimi pristojnostmi," so zapisali.



Čufer glede Medje: Zaupanje v bančništvu je pomembno, toliko bolj v sedanjih časih

Zaupanje v bančništvu je zelo pomembna zadeva, "še toliko bolj v časih, kot jih imamo zdaj, ko smo dve banki zaprli, ko čakamo na rezultate stres testov". V tem kontekstu je treba vso stvar tudi gledati, je osebno stališče o tem, ali je predsednik uprave NLB Janko Medja še vreden zaupanja in svojega položaja, pojasnil finančni minister Uroš Čufer.

Minister Čufer se je do kriminalistične preiskave, v okviru katere naj bi včeraj pridržali Medjo, novinarjem opredelil po včerajšnji izredni seji DZ, na kateri so poslanci obravnavali problematiko reševanja zasebnih bank.

Na vprašanje, ali je Medja še vreden položaja, ki ga zaseda, je sprva odgovoril z besedami, da se po njegovih informacijah v soboto dobi nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB). Ta po njegovih besedah odloča tudi o morebitni razrešitvi Medje.

"To je čista pristojnost nadzornega sveta, mislim, da se ta zaveda in razume situacijo, o tem se bodo verjetno pogovorili in bomo videli, kaj bo," je Čufer odgovoril na vprašanje, ali bo razmislil o razrešitvi Medje.

Nekdanji predsednik uprave Unicredit banke Slovenije France Arhar, pri katerem je včeraj tudi potekala preiskava, je sicer potrdil, da so predmet preiskave posli Unicredita z delnicami Mercatorja, v času, ko sta bila z Medjo člana uprave te banke.

"Osumljena oseba je bivša zaposlena v eni finančnih ustanov, ki spada v skupino bank. Oseba je delovala v skupini oseb, ki so pri opravljanju bančne in borzne dejavnosti na območju Slovenije in sosednjih držav prišli do informacije, da namerava ena izmed gospodarskih družb iz sosednje države prevzeti slovensko gospodarsko družbo," je pojasnil vodja preiskave NPU Robert Slodej. Po neuradnih informacijah sta omenjeni družbi Mercator in Agrokor.