Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grožnje odvetnici Nini Zidar Klemenčič

Deli na:
Grožnje odvetnici Nini Zidar Klemenčič

Foto: Bobo

Nedeljski dnevnik, znan medijski rumenjak, v današnji številki nesramno grozi odvetnici Nini Zidar Klemenčič in celo njenemu soprogu. Razlog: njena odvetniška družba je prevzela zastopanje Vinka Vasleta, mag. Dušana Mikuša, Dejana Kaloha in Špele Predan v odškodninskih tožbah proti Mitji Kunstlju. Posebej pa z odvetnico na svojih blogih žaljivo obračunava tudi Kunstelj sam.

Kunstelj namreč že več mesecev piše dva bloga – Mikestone blog in Mikestone special blog, kjer zlasti v prvem o celi množici ljudi (zdaj jih je že več kot sto!) – med drugim tudi zgoraj omenjenimi – piše najhujše možne žalitve, laži, žaljive obdolžitve in sploh vse tisto, kar v kazenskem zakoniku sodi pod napad na čast in dobro ime.

Ko so Vasle, Kaloh, Predanova in Mikuš njegovega žaljivega in lažnivega pisanja imeli dovolj in so se odločili, da bodo Kunstlja tožili najprej odškodninsko – vsak v višini 10.000 evrov, zaradi nekaterih drugih stroškov pa je vsaka tožba ”vredna” 17.000 evrov. V primerjavi z žaljivi napadi in lažmi, ki jih v zvezi z njimi piše Kunstelj, so te odškodnine tako rekoč drobiž pravijo tožniki, ki bodo zdaj skupaj še z eno osebo proti Kunstlju vložili še zasebne kazenske tožbe.

Vmes je okrajno sodišče izdalo tudi začasne odredbe, s katerimi Kunstlju prepoveduje ponavljanje žalitev in žaljivih obdolžitev, vsak prekršek v tej smeri pa Kunstlja stane 10.000 evrov. Kunstelj se na odredbo sodišča požvižga, zato je državni proračun že bogatejši za več deset tisoč evrov, menda celo 70.000, saj kljub začasni odredbi sodišča in finančni grožnji Kunstelj s svojim pisanjem ne preneha.

Medijsko propagandno mu pri tem že dalj časa asistira Nedeljski dnevnik oziroma njegov odgovorni urednik Zlatko Šetinc. Nedeljski in celo Dnevnik sta tako rekoč medijski piar Mitje Kunstlja, kar seveda govori o tem, da Kunstljevo pisanje v obeh blogih ni nekakšno zasebno izživljanje pisca, ampak organizirana akcija, ki ima več udeležencev, o čemer pričajo tudi posamezne zgodbe, ki jih piše Kunstelj. V tem članku so citirani posamezni deli iz dveh tožb, kar je seveda osnova za nove tožbe proti Kunstlju in avtorju članka.

Najbolj zavržno pa je, da potem, ko je Kunstelj na svojem blogu začel žaliti tudi odvetnico Nino Klemenčič-Zidar, zdaj to počenja tudi Toni Perić, tako imenovani ”hišni kriminalist” hiše Dnevnik. Perić namreč Nini Klemenčič Zidar grozi, da bodo o njej in tudi njenem soprogu (ki je predsednik protikorupcijske komisije) pisali zanimive reči. To je tisti Perić, ki je nekoč posodil novinarsko ime kriminalistu Mitji Klavori, ko je ta pisal zgodbice o Depali vasi zaradi česar v normalni državi ne bi nikdar več smel napisati niti ene besede več.

Perić se v članku z naslovom Kdo bo Kunstlju sešil nagobčnik najprej ponorčuje iz Vasleta in mag. Mikuša, ki sta v tožbi pač opisala, kako sta Kunstljevo pisanje doživljala, potem pa udari še po – kot piše ”novi medijski zvezdi med odvetniki” Nini Klemenčič-Zidar. Perić med drugim zapiše, da je odvetnica ”v načrtovanju šivanja medijskega nagobčnika za razvpitega blogerja” najprej skušala doseči ukinitev bloga pri lastniku strežnika Wordpress.com. Ti naj bi njeno zahtevo gladko zavrnili.

To seveda ni res, ker takšne zahteve uradno ni bilo, poleg tega pa se očitno s Kunstljem nista dobro razumela – ta namreč pravi, da je Wordpress.com zahtevo sodišča po umiku tega gnusnega pisanja zavrnil. Kar je seveda spet neresnica.

Za konec Perić pravi, da bodo o zadevi Kunstelj še pisali in nadaljuje: ”Za začetek in najprej pa si bomo ogledali lik in delo odvetnice, ki postaja pomembna igralka na političnem parketu. Tu in tam skupaj z možem sestavita kar nekakšno družinsko ekipo, ko se, recimo združeno lotita Marka Jakliča, razvpitega direktorja Ljubljanskih lekarn.”

Novinarsko etično in profesionalno je zavržno in nesprejemljivo, da se nek medij loti odvetnice samo zato, ker profesionalno opravlja svoje delo – v tem primeru zastopa doslej štiri odškodninske tožbe proti Kunstlju. Zanimivo bi bilo, kaj bi v zaščito svoje članice rekla odvetniška zbornica in kaj bi o takšnem pisanju reklo društvo novinarjev, katerega član je Perić.