zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grims: Če Madžarska in Avstrija zapreta meje, se bo Slovenija znašla na vrhu balkanskega klina

Deli na:
Grims: Če Madžarska in Avstrija zapreta meje, se bo Slovenija znašla na vrhu balkanskega klina

Foto: Bobo

Begunska kriza gotovo ne bo kratkotrajna, to pa od Slovenije zahteva spremembe v politiki in usmerjanje sredstev v zagotavljanje varnosti, je po seji nadzorne komisije DZ dejal njen predsednik Branko Grims. Zunanji minister Karl Erjavec pa je dodal, da je bila komisija zadovoljna z njihovimi pripravami na morebitni begunski val.

Grims je po današnji seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb poudaril, da bi bila edina trajna rešitev poseg na območja, kjer se je vse to začelo. Urediti bi bilo treba tamkajšnje razmere ter vzpostaviti normalno delujoče države in takšne ekonomske razmere, ki bi ljudem zagotavljale človeka vredno življenje.

Zaradi različnih mednarodnih okoliščin - v primeru Sirije gre tudi za prisotnost velikih sil - pa kakšne hitre stabilizacije teh območij ni mogoče pričakovati, je dejal. Morda nekoliko prej na severu Afrike, medtem ko bo vprašanje Sirije zagotovo odprto vsaj še nekaj let.

Vse to od Slovenije po Grimsovih besedah zahteva spremembe v politiki in usmerjanju sredstev v zagotavljanje varnosti. Tako kot v Sloveniji mirno varno živimo, tega v Evropi skoraj ni, zagotovo pa je to izjemna redkost v svetu, je poudaril.

To je treba ohraniti, in da bi to dosegli, bo komisija po današnjem sklepu predlagala "določeno iniciativo", da se danes odprta vprašanja v obliki poročila in priporočil obravnavajo tudi na seji DZ. Podrobneje pa njene vsebine ni opisoval.

Slovenija ima sicer v tem trenutku še srečo, da se ji je begunski val ognil. Vendar pa bi se to lahko kmalu spremenilo, če bo Madžarska na mejo poslala vojsko in če bo Avstrija zapirala meje. V tem primeru bi se ljudje, ki ne želijo ostati v Sloveniji, pač pa so namenjeni na sever, lahko znašli pred zaporo.

Pristojne službe si seveda prizadevajo, da do tega ne bi prišlo, in pri tem sodelujejo tudi s sosednjimi državami v okviru EU in zveze Nato. Vendar pa je problem tako velik, da je znotraj ene same države in celo znotraj EU kot celote "izjemno težko obvladljiv", je še povedal Grims.

Zunanji minister Karl Erjavec je po seji potrdil, da so komisijo natančno seznanili z aktivnostmi posameznih ministrstev pri problematiki migracij. Komisija je bila po njegovih besedah zelo zadovoljna s pripravami in ukrepi ter informacijami v zvezi s tem. Tako Erjavec ocenjuje, da je komisija prejela vse potrebne informacije, in da je Slovenija na val beguncev pripravljena.

Razprava je sicer potekala le o varnostnem vidiku problematike, zato so se člani komisije dotaknili posameznih ukrepov in možnih scenarijev. Za zdaj vala beguncev sicer ne pričakujejo, se pa nanj kljub temu pripravljajo. Kot je še povedal Erjavec, so se pogovarjali tudi o tem, kakšna stališča bo Slovenija v prihodnje zastopala na zasedanjih ministrov za zunanje zadeve, notranje zadeve in ministrov za obrambo.

Na današnji seji člani komisije sicer po besedah Grimsa niso govorili o zadnji aferi, ko je Avstrija Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) ujela pri vohunjenju za avstrijskim veleposlaništvom v Sloveniji. Erjavec pa v izjavi za medije po seji ocenil, da ni razloga, da Sovi ne bi zaupali. Gre za profesionalne delavce, ki pravočasno prejemajo podatke drugih obveščevalnih služb. Tudi diplomatska mreža po njegovih besedah ves čas spremlja, kakšne ukrepe sprejemajo posamezne države, zlasti na balkanski poti.

Sporočilo SDS o Grimsovih izjavah:

Predsednik komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb mag. Branko Grims je po današnji seji komisije, na kateri so obravnavali varnostni vidiki migracijske problematike dejal, da »se soočamo z največjimi varnostnimi izzivi v vsem času od zmage v vojni za samostojno Slovenijo naprej.«

»Proces, ki smo mu priče, zagotovo ne bo kratkotrajen in bo po nekaterih napovedih in tudi ocenah predstavnikov vlade trajal dalj časa, celo nekaj let,« je dejal mag. Grims.

Po njegovih besedah bi bila edina trajna rešitev migrantske krize poseg na območja, kjer se je vse skupaj začelo. »Tam bi bilo potrebna ureditev razmer, vzpostavitev normalno delujočih držav, vzpostavitev ekonomske situacije, ki bi omogočala normalno, človeka vredno življenje. Vendar pa zaradi različnih mednarodnih okoliščin hitre stabilizacije teh terenov ni mogoče pričakovati,« je povedal mag. Grims. Prav to pa po njegovih besedah Slovenijo postavlja pred izziv, da bo »potrebno spremeniti politiko, usmeriti sredstva in vse kar je potrebno zato, da se vzpostavi tisto, kar v Sloveniji imamo, a se tega niti ne zavedamo: to pa je varnost.«

»Tako kot v Sloveniji varno in mirno živimo - tega v Evropi, pa tudi v svetu skorajda ni. To je kvaliteta, ki jo je treba ohraniti in zato, da bi to dosegli bomo tudi kot komisija predlagali določeno iniciativo ter vse, kar smo danes obravnavali na seji, obravnavali tudi na seji Državnega zbora,« je dejal predsednik KNOVS.

Na dodatna vprašanja novinarjev, kakšne so rešitve in predlogi KNOVS ter kako se bo varnost ohranjalo, pa je mag. Grims odvrnil, da bo najprej treba nehati biti naiven. »Potrebno se bo soočati z novimi izzivi in potrebno bo sprejeti vse, kar je potrebno za obrambo tiste vrednote, ki je prva in omogoča obstoj vsega drugega, to pa je vprašanje varnosti.« Po njegovih besedah ima Slovenija v tem trenutku sicer izjemno srečo, da se je je večji val migrantov izognil, toda če pride do zaprtja mej, kot sta napovedali Madžarska in Avstrija, »potem se bo Slovenija znašla na vrhu neke vrste balkanskega klina, potem bodo ljudje, ki želijo naprej in ne želijo ostati v Sloveniji, ostali tu in bomo lahko soočeni z različnimi težavami mnogo hitreje, kot mislimo.«

Na vprašanje ali bo Slovenija zaprla mejo, pa je mag. Grims bil mnenja, da Slovenija tega v tem trenutku verjetno tudi ni sposobna v celoti zapreti, da to verjetno tudi ni namen. »Naš namen je, da se ohrani varnost, da se izvaja Schengenski sporazum in da se v celoti izvršujejo predpisi in mednarodne obveznost, ki smo jim v tem trenutku zavezani.«

Tonski posnetek izjave je dosegljiv na povezavi: http://www.sds.si/download/Grims_po_seji_KNOVS_o_begunski_problematiki_080915.mp3.