cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gregor Preac: Ob uporabi besede ksenofob v medijih

Deli na:
Gregor Preac: Ob uporabi besede ksenofob v medijih

Foto: YouTube

Če mi kdo reče, da sem ksenofob, me to žali. Moje nasprotovanje migraciji islamskega neizobraženega sveta (ne nasprotujem sprejemanju izobražencev, budistov, taoistov in drugih, ki so dokazali, da lahko tvorno gradijo Evropo) nima nobene zveze s strahom, sovraštvom in vsemi tujci. Nasprotujem le nasilnim migracijam, ki rušijo vso evropsko zakonodajo in vse meje ter vrednote, kot je enakopravnost spolov, enakopravnost spolne orientacije ter druge enakopravnosti. Nasprotujem le sprejemanju skupine tujcev, za katero upravičeno domnevam (po dosedanjih izkušnjah v 40 letih priseljevanja), da Evropi veliko koristnega ne prinaša. Obratno, prinaša ji velikanske težave, nasilje, polarizacijo staroselskega prebivalstva, različne totalitarnosti.

Ksenofob je lahko slabšalna, označevalna beseda in je profesionalno novinarstvo ne bi smelo uporabljati, sploh ne brez podrobne argumentacije in sploh ne za množico protestnikov proti migraciji. Saj so v množici povsem različni ljudje, z različnimi motivi nesoglašanja z migracijami. Slovenski mediji se tu obnašajo rumeno, polrumeno, neprofesionalno. Med ljudmi, ki nasprotujejo migracijam, so tudi ksenofobi, pa tudi nacionalisti, pa tudi domoljubi, pa tudi ljudje, ki jim ni do drugih kultur in ver, ali nasploh ver, ki jim ni do mešanja, ki jim ni do tujcev, in imajo vso pravico na svojem domu določati, s kom se bodo mešali, družili, živeli skupaj. Lahko si proti migraciji, pa zato še ni potrebno imeti strahu pred tujci. Preprosto si lahko samo pragmatik in vidiš, da multikulti ali integracija nista nikjer po Evropi uspela, da so bili povsem utopični projekti. Ali da Evropa kulturno ni skoraj nič pridobila, niti civilizacijsko v smislu znanja, znanosti, umetnosti, napredka demokracije. Prav nasprotno, z radikalizacijo in fundamentalizacijo islama je dobila še več pasivnosti in totalitarizma. Tudi terorizma. 

Integracija med monoteističnimi religijami (židovstvo, krščanstvo, islam) nikoli v zgodovini ni uspela. Ker so monoteistične religije dokazale in dokazujejo, da so nasilne, izključevalne, da uničuje vse drugačno. Ker v sebi nosijo večvrednost in nespoštovanje do drugega. In zagotovo integracija ne more uspeti v doglednem času, ker se prišleki ločujejo sami v svoja geta. Ko narašča njihovo število, naraščajo geta in je možnost integracije še manjša. Ustvarijo si povsem paralelen svet, svoje trgovine, šole, verske hrame, medije, gibanja, svoje politične stranke. V islamskih državah so do danes praktično že očistili svojo populacijo vseh židov in kristjanov. Nazadnje v Iraku, kjer je bilo kristjanov še leta 1991 6% prebivalstva, do danes pa jih je ostalo manj kot odstotek. Podobno se dogaja v Siriji in Egiptu, ki sta imeli obe še pred štirimi leti desetino prebivalstva krščanskega. Nič drugače ni v Izraelu, le da obratno.

Kam je prišlo slovensko novinarstvo? Praktično ne poznam slovenskih novinarjev, ki bi potovali ali kje bivali v tujini, se izobraževali pri tujih renomiranih medijih. Tudi jezike znajo zelo slabo, celo angleško, torej ne spremljajo tujih medijev ali socialnih medijev. Nekoč smo se pogovarjali, da bi morali imeti novinarji za opravljanje tega poklica novinarsko licenco, torej vsaj neke izpite nov. etike, profesionalnega novinarskega diskurza in psihologije komunikacij in podobno, pa ni bilo od tega nič. Pa je pač vsak danes lahko novinar. In vsak nekaznovano trosi besede, med njimi tudi besedo ksenofob.

Gregor Preac v oddaji Požareport