900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grabus odhaja, Nevzet Porić je novi mufti Islamske skupnosti v Sloveniji

Deli na:
Grabus odhaja, Nevzet Porić je novi mufti Islamske skupnosti v Sloveniji

Nevzet Porić, generalni tajnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. - Foto: Primož Lavre

V Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana so včeraj potekale volitve za predsednika Mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji. Novi mufti je postal Nevzet Porić. Na tem mestu bo nasledil Nedžada Grabusa, ki se s 30. junijem poslavlja s položaja. Porić je bil za petletno mandatno obdobje imenovan soglasno, so sporočili iz skupnosti.

Grabus, ki je položaj muftija prevzel leta 2006, je v nagovoru zbranim na volitvam izpostavil, da je Islamska skupnost v Sloveniji danes na zavidljivi ravni tako arhitekturno kot organizacijsko. Izrazil je pričakovanje, da bo skupnost nadaljevala z različnimi projekti in da se bo vsebinsko dopolnjevala. Porića je označil kot odgovornega, predanega in vztrajnega sodelavca.

Porić se je zahvalil za izkazano podporo in poudaril, da se zaveda odgovornosti kot vodje skupnosti v prihodnjem obdobju. Navzoče je seznanil z načrti in smernicami vodenja Islamske skupnosti v Sloveniji. Kot je dejal, bodo posebno pozornost namenili verskim in izobraževalnim aktivnostim, finančno-administrativnemu področju, delu z imami in člani islamske skupnosti, realizaciji odprtih infrastrukturnih projektov, nadaljevanju dobrih odnosov s Katoliško cerkvijo in drugimi cerkvami in verskimi skupnostmi, reševanju odprtih vprašanj z državo ter nadaljevanju pozitivnega trenda vključevanja in prispevanja k odprtosti in raznolikosti slovenske družbe.

Porić je bil rojen leta 1977 v Bihaću. Osnovno šolo je obiskoval na Jesenicah, srednjo teološko šolo pa je zaključil v Zagrebu. Študiral je na Fakulteti za islamske znanosti v Sarajevu, kjer je tudi magistriral. V islamski skupnosti je zaposlen od leta 2003, kjer je sprva delal kot tajnik, kasneje kot generalni tajnik in nazadnje kot muftijev namestnik.