kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gorenjska je v epidemiji najbolj prizadeta regija v državi: v Železnikih in Škofji Loki okužena več dva odstotka ljudi

Deli na:
Gorenjska je v epidemiji najbolj prizadeta regija v državi: v Železnikih in Škofji Loki okužena več dva odstotka ljudi

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Epidemiološke razmere so trenutno najslabše na Gorenjskem, kjer število novookuženih z novim koronavirusom v posameznem dnevu strmo narašča, je opozoril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. V Škofji Loki, kjer ni moč govoriti o enem samem žarišču okužb, so ostrejše ukrepe začeli izvajati že v prejšnjem tednu, je povedal župan Tine Radinja.

Kot je na današnji novinarski konferenci izpostavil Kacin, je bilo v nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Kranju, ki v največji meri obdeluje teste iz gorenjske regije, v nedeljo pozitivnih kar 43 odstotkov vseh opravljenih testov.

Na Gorenjskem po Kacinovih navedbah število novookuženih v posameznem dnevu strmo narašča, in sicer so dosegli že 402 okužena na dan. To so za relativno majhno pokrajino majhni zneski, če pa to preračunamo na 100.000 prebivalcev, smo trenutno na 1277 okuženih v zadnjih 14 dneh. "To so zelo visoki deleži, Gorenjska pri tem zelo odstopa," je opozoril vladni govorec.

Med gorenjskimi občinami so glede na število prebivalcev najslabše razmere v občini Železniki, kjer bi na 100.000 prebivalcev primerjalno imeli 2128 okuženih. Jezersko, ki je alpska dolina, izolirana od drugih, je trenutno še pri 320.

Število okuženih v Občini Škofja Loka je bilo v nedeljo po besedah Kacina 68, kar je na primer že več kot v Mariboru, kjer je bilo okuženih 51. S 35 okužbami je najbolj obremenjena občina Železniki, kar govori o veliki razširjenosti virusa v Sevški dolini. V Občini Gorenja vas - Poljane pa je bilo v nedeljo okuženih 29 ljudi, v Žireh pa 12. Jesenice so imele v nedeljo 44 okužb, Kamnik 43.


Podatki sledilnika za covid-19 kažejo, da je v občini Železniki 178 aktivnih okužb oz. 2,649 odstotka prebivalstva, v Škofji Loki pa 474 okužb oz. 2,035 odstotka.

Škofjeloški župan Tine Radinja je za STA priznal, da je že ves teden zaskrbljujoče opazovati številke okužb v regiji. V njihovi občini je bil na začetku sicer najbolj na udaru center slepih, slabovidnih in starejših, pozneje pa so se okužbe pojavile še v številnih organizacijah, zato bi težko govorili o enem samem večjem žarišču.

Radinja je sicer poudaril, da so številne ukrepe za zajezitev širjenja virusa začeli izvajati, še preden jih je predpisala vlada, nekatere izmed njih že v prejšnjem tednu. "Zavedamo pa se, da če bodo ti ukrepi uspešni, bomo videli šele čez kakšen teden dni," je dodal župan. Ta upa, da se bodo takrat okužbe na njihovem območju začele zmanjševati.

Na škofjeloški občini so medtem prilagodili tudi delo občinske uprave na način, da lahko še vedno normalno delujejo. Večina sodelavcev tako dela od doma, tisti, ki so nujno fizično prisotni, pa se zelo trudijo, da ne bi prišlo do širjenja okužb.

Radinja ob tem verjame, da bodo občani z upoštevanjem ukrepov premagali epidemijo. Pri tem se moramo po njegovem zavedati, "da je vsak izmed nas lahko prenašalec in da nekaj časa počakamo v svojem najožjem krogu, pa bo vse še dobro".