Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gorenc na sodišču pričal o zločinih Udbe: Nič ni vedel in nikogar ni poznal

Deli na:
Gorenc na sodišču pričal o zločinih Udbe: Nič ni vedel in nikogar ni poznal

Foto: Primož Lavre

"Silvo Gorenc vstopil v prostore sodišča v Krškem, kjer po video povezavi priča pred sodiščem v Münchnu o delovanju Udbe in likvidacijah," iz Krškega poroča novinar Reporterja Igor Kršinar. Na zatožni klopi v Nemčiji sta nekdanja visoka funkcionarja Udbe, Hrvata Josip Perković in Zdravko Mustač, ki jima sodijo za umor hrvaškega emigranta Stjepana Đurekovića.

Nekdanji šef slovenske in jugoslovanske Udbe Silvo Gorenc med pričanjem ni povedal nič zanimivega. Povedal naj bi, kako mu je ime, kdaj je rojen, ostalo pa naj bi večinoma odgovarjal z ne ali ne vem. Na listu naj bi imel zapisane odgovore, kdaj je opravljal kakšno funkcijo v SDV. Povedal naj bi, da nikogar od obtoženih ne pozna, prav tako ne zadeve, zaradi katere je vabljen, saj naj bi se te stvari dogajale deset let za tem, ko ni bil več v SDV in je deloval le še v lokalni politiki. Dodal naj bi še, da v času njegovega vodenja SDV ni bilo nobenih eksekucij.

Prva tako menda ni vedel ničesar o grupi A, ki je opravljala specialne oziroma operativne akcije (umore) in je sodeč po udbovski dokumentaciji, ki jo je v Arhivu RS odkril Roman Leljak, delovala v okviru slovenske SDV. Na vprašanje sodnika Manfreda Dausterja, ali sta SDV in KOS opravljali skupne akcije, naj bi bil tiho. Zato naj bi sodnik vprašanje trikrat ponovil in mu sugeriral, da sta možna samo dva odgovora – da in ne, nakar naj bi se Gorenc odločil za ne.

Pričanje je trajalo dobro uro. Najprej so imeli težave z zvezami, nato naj bi imel Gorenc težave s sluhom. Slovenska prevajalka v Münchnu je prevajala vprašanje nemškega sodnika, potem je to vprašanje ponovil sodnik Gojmir Pešec v Krškem in šele zatem je odgovarjal Gorenc. Odgovore je nato prevajalka prevajala v nemščino. Dvakrat naj bi se oglasil tudi Gorenčev odvetnik in prosil, naj vprašanje podrobneje pojasnijo. Nemški sodniki naj bi njegove odgovore poslušali precej zdolgočaseno, saj niso izvedeli nič novega.

Pred sodnim senatom münchenskega sodišča, ki preiskuje zločine jugoslovanske tajne službe v Nemčiji, je Gorenc pričal kot do zdaj najvišji nekdanji funkcionar te službe. Obtožena sta dva razvpita hrvaška udbovca, ki ju je Hrvaška zaradi obtožb o vpletenosti v umor Đurekovića morala izkočiti Nemčiji. Josip Perković je bil v času umora načelnik oddelka za emigracijo v hrvaški Udbi, zatem pa načelnik hrvaške Udbe. Soobtoženi Zdravko Mustač pa je bil takrat načelnik hrvaške Udbe in pozneje načelnik zvezne Udbe.

O pričakovanjih pred današnjim pričanjem smo pisati že pred dnevi:

Bo Silvo Gorenc izgubil spomin, kar se pogosto dogaja z vsemi nekdanjimi udbovci

Gorenc, ki je bil svoj čas visok funkcionar v Beogradu, je na prvem poskusu zaslišanja menda pozabil razumeti hrvaško, zato mu je sodišče tokrat priskrbelo sodnega tolmača.