profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gorenak: Menjave Guliča, Selana in Koširja so bile potrebne

Deli na:
Gorenak: Menjave Guliča, Selana in Koširja so bile potrebne

Foto: Bobo

Aleš Zalar, ki je opravljal funkcijo notranjega ministra, je dopoldan posle predal svojemu nasledniku Vinku Gorenaku. Zalar želi, da bi se delo nadaljevalo na dosedanji način, po njegovih besedah torej profesionalno in predano. Gorenak pa je dejal, da sta primopredajo opravila korektno.

Kot sta pojasnila, na primopredaji nista govorila o tožilstvu, ki je po novem pod pristojnostjo notranjega ministrstva, prav tako ne o imenovanju Harija Furlana na mesto vodje specializiranega tožilstva. Zalar je dodal, da so bili na primopredaji tudi direktorji z notranjega ministrstva in organov v sestavi. Gorenaka pa je na primopredaji spremljal nekdanji državni sekretar na pravosodnem ministrstvu in sedanji državni pravobranilec Robert Marolt.

Novi minister je ob tem razložil, da državni sekretar še ni imenovan, Marolt pa da je trenutno član njegovega kabineta. Po njegovih besedah je Marolt vzel dopust na državnem pravobranilstvu, "tečejo pa postopki do uradnega imenovanja".
 
Zalar Gorenaku želi uspešno vodenje ministrstva. Hkrati je dodal, da je glavno poslanstvo notranjega ministrstva zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja, vsi organi pa da to varnost zagotavljajo. Gorenaku je ob tem predal zapisnik o primopredaji, Gorenak pa je poudaril, da pri takem številu zaposlenih, poročil in dokumentov potrebuje kar nekaj dni, da se z vsem tem seznani.
 
Novi notranji minister je tudi komentiral prve kadrovske poteze nove vlade. Vlada je namreč na ustanovni seji razrešila direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Sebastjana Selana, direktorja urada vlade za komuniciranje Darijana Koširja in direktorja urada za verske skupnosti Aleša Guliča. Gorenak je ocenil, da so to bile potrebne menjave, za katere je na vladi tudi sam glasoval. Pojasnil je, da je direktorja urada vlade za komuniciranje doslej zamenjala večina vlad.
 
Novinarje je tudi zanimalo, ali bo generalni direktor policije Janko Goršek na položaju ostal cel mandat. Gorenak je razložil, da sta položaj generalnega direktorja policije in možnosti razrešitve določena v zakonu, ter da se ga o tem prehitro sprašuje. Dodal je, da je simbolično povedano Goršek šele sedaj "osvobojen".
 
Gorenak tako pričakuje, da bo Goršek delal in pokazal, kaj zna. A kot je še povedal, ne more biti položaj nikogar v javni upravi "zabetoniran". Vsi položaji v javni upravi morajo namreč po njegovih besedah preiti v sistem, kakršen velja v gospodarstvu.
 
Na vprašanje, ali bo predlagal, da se nekatere afere, denimo afera Baričevič, ponovno obravnavajo, je Gorenak odgovoril, da mora najprej videti v kateri fazi so zadeve. Glede stavbe za Nacionalni preiskovalni urad je dejal, da mora najprej pregledati pogodbo, možnih pa je več rešitev, vendar je zanj stavba na Litostrojski "varianta številka ena".