Revija Reporter
Slovenija

Gorenak Klemenčiča sprašuje o zlorabah nad Kanglerjem

STA

11. jul. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Vinko Gorenak

Bobo

Vinko Gorenak iz SDS je ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča povprašal glede nepravilnosti in zlorab, do katerih je po njegovi oceni prišlo s strani sodstva v primeru nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja.

Minister pa je posvaril, da pred koncem nadzora ni mogoče govoriti o zlorabah. "Počakajmo na rezultate nadzora," je pozval.

Kangler je leta 2015 dobil vrsto vabil na obravnave v času sodnih počitnic, enako se ponavlja letos, je v svojem poslanskem vprašanju ministru včeraj v DZ dejal Gorenak. Izrazil je upanje, da bo napovedani nadzor pokazal, da je šlo za zlorabe.

Klemenčič je povedal, da bo problematiko sojenja Kanglerju med sodnimi počitnicami obravnavala pristojna služba ministrstva, ki je odgovorna za nadzor nad organizacijo poslovanja sodišč. Ta bo tudi ocenila, ali obstaja njena pristojnost za izredni nadzor. "Tu namreč ne govorimo o rednem nadzoru," je opozoril.

Sodne zadeve, povezane s Kanglerjem, so bile tudi v središču poslanskega vprašanja Gorenakovega strankarskega kolega Franca Breznika. Večina prisluhov proti Kanglerju je po njegovih besedah podpisal sodnik na okrožnem sodišču v Mariboru Janez Žirovnik, nekdanji uslužbenec Službe državne varnosti. Zanimalo ga je, ali je zoper njega sprožena kakršna koli notranja preiskava ali disciplinski postopek.

Minister ga je spomnil, da na ministrstvu za pravosodje ne vodijo disciplinskih postopkov zoper sodnike. Opozoril je tudi, da ne more komentirati navedb glede sodnika in Službe državne varnosti. "Jaz s tem nikoli nisem imel nič," je poudaril.