evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Goran Klemenčič bi moral bedeti nad projektom NPU

Deli na:
Goran Klemenčič bi moral bedeti nad projektom NPU

Foto: Bobo

Goran Klemenčič je bil kot državni sekretar imenovan za revizorja pri izvedbi projekta ustanovitve Nacionalnega preiskovalnega urada. (Vodja medresorske delovne skupine je bil direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek.) Kot vodja projektnega sveta je tudi bedel nad zagotavljanjem ustreznih gmotnih in tehničnih pogojev za delo načrtovane NPU. Kot vodja je bil dolžan redno obveščati ministrico za notranje zadeve in po potrebi tudi vlado.

Po odstopu je večkrat v intervjujih minimiziral svojo vlogo pri »zadevi NPU«. Tako je na vprašanje, koliko je vedel o že v času sklenitve posla očitnih povezavah ministrice z najemodajalcem (Igorjem Pogačarjem, op. a.), dejal, da se z logistiko in materialnimi sredstvi ni ukvarjal. »Ko mi je takrat generalni sekretar povedal, da je pogodba za najem prostorov sklenjena in kakšna je najemna cena, sem mu čestital za dobro opravljeno delo. Ko pogledam nazaj,  mogoče malce naivno.

Dolgo sem verjel, da postopki tečejo tako, kot morajo. O nekaterih stvareh sem prvič slišal, ko sem takoj po svojem odstopu govoril s kriminalisti, ki vodijo predkazenski postopek v tej zadevi. /…/ Ministrico sem, ko sem bil državni sekretar, vprašal o teh povezavah. Dejala je, da jih ni.«

S sklepom vlade so bile njegove naloge jasno določene. Bil je, kot rečeno, revizor medresorske delovne skupine in vodja projektnega sveta. Je Klemenčič pri tej svoji nalogi opustil dolžno ravnanje, »ker je verjel, da postopki tečejo tako, kot morajo«?