stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Golob razkriva svoje ministre: Šarec bo obrambni minister! (V ŽIVO)

Deli na:
Golob razkriva svoje ministre: Šarec bo obrambni minister! (V ŽIVO)

Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec so se dogovarjali o sestavi vlade. - Foto: Bobo

Prvaki Gibanja Svoboda, SD in Levice, Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec, so danes uskladili programski del koalicijske pogodbe in si razdelili ministrske funkcije. Tri ministrstva bodo nova, enega, za solidarno prihodnost, bo vodil Mesec, Fajonova pa zunanje. Oba bosta podpredsednika vlade, prav tako Danijel Bešič Loredan, je dejal Golob.

Prvaki strank so po zaključku današnjih pogajanj dejali, da so z vsebino in potekom pogajanj zadovoljni, saj sledijo ambiciozno zastavljeni časovnici.

Usklajeni programski del koalicijske pogodbe pa bodo morali potrditi še na organih strank, ki bodo še v tem tednu, je dejal Golob. V tem tednu jo nameravajo tudi parafirati.

Ministrstev bo 19, tri bodo nova, in sicer omenjeno ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za podnebje in energijo, ki ga bo vodil Bojan Kumer, ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki ga bo vodil Igor Papič. Poleg 19 ministrstev pa bo del vlade še urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga bo vodil Matej Arčon. Zakon o vladi bodo vložili v parlamentarni postopek po potrditvi poslanskih mandatov na petkovi ustanovni seji državnega zbora.

"Namen širitve vlade ni v tem, da večamo javno upravo, ampak da imamo bolj jasen fokus na tistih področjih, kjer želimo uvesti hitre spremembe, ki jih do sedaj ni bilo," je dejal Golob. Dodal je, da bodo tri nova ministrstva zapolnili z obstoječim kadrom v javni upravi, ki je po njegovi oceni dovolj velika in bodo v njej lahko našli strokovne kadre tudi za ta področja.

Prav tako bodo organi strank te dni potrjevali imena kandidatov za ministrske funkcije. Kljub drugačnim pričakovanjem, vsa danes še niso znana.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve bo vodila predsednica SD Tanja Fajon, ki je glede vstopa Hrvaške v območje schengna dejala, da je treba slednjega čim prej obnoviti, postaviti jasna in transparentna pravila, po katerih se bo vanj lahko vstopalo. Dejala še je, da si prizadeva za čim prejšnji vstop Hrvaške v območje schengna in da v omenjena pravila spada tudi implementacija arbitražne razsodbe. Glede pogajanj pa je sicer dejala, da s hitrim in trdim delom izpolnjujejo pričakovanja in zaveze do državljank in državljanov.

Koordinator Levice Luka Mesec bo v vladi vodil ministrstvo za solidarno prihodnost, kamor bosta spadali stanovanjska problematika in dolgotrajna oskrba. Mesec je izpostavil, da bo nova koalicija razvojno naravnana, podnebje bodo postavili v ospredje. Točke, kjer so bila mnenja bodočih koalicijskih partnerjev najbolj različna, so po Meščevih besedah uskladili. Tako je koalicija za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga bodo ukinili v paketu celotne prenove zdravstva, in proti nakupu oklepnikov, je dejal Mesec.

Obrambno ministrstvo bo sicer prevzel predsednik LMŠ Marjan Šarec, infrastrukturno ministrstvo pa predsednica SAB Alenka Bratušek.

V vseh treh strankah imajo nekaj imen še nedorečenih. V Gibanju Svoboda sta to resorja za digitalno preobrazbo in kmetijstvo, v SD resor za regionalni razvoj in kohezijo, v Levici pa resorja za delo, družino, socialne zadeve in za kulturo. Kandidate za ta ministrstva bodo najprej uskladili znotraj strank.

"Računamo, da bo kadrovska popolnitev v celoti znana že čez vikend, je pa ključno, da tako koalicijsko pogodbo, kot kandidate najprej potrdijo organi strank," je dejal Golob. Dodal je, da je časa za vsa ministrska imena še 14 dni, ob tem pa dejal da "ni odprto nič, kar bi lahko ogrozilo časovnico".

Tudi Fajonova in Mesec tu ne vidita težav. Fajonova je zagotovila, da bodo do konca tega procesa delali odgovorno. Mesec pa je dejal, da bodo prevzeli resorje, ki pokrivajo teme, na katerih so v zadnjih osmih letih največ delali in jih tudi v predvolilni kampanji postavljali v ospredje. "Blaginja za vse, ne le za peščico," je ob tem spomnil na njihov predvolilni slogan.


Na vprašanje o izobrazbeni strukturi kandidatov pa je Golob dejal: "Implikacije, da kdo ni dober, so poniževalne in so za to mesto neprimerne." Dodal je, da bo vlada vključevala strokovnjake, od katerih ima bistveno več kandidatov opravljen doktorat znanosti, kot pa le srednješolsko izobrazbo. Ministrska ekipa bo po njegovih besedah kombinacija političnih izkušenj in strokovnih znanj.

Vlada bo zelo uravnotežena tudi glede razmerja ministrov in ministric, pravi Golob in dodaja, da bodo tudi v tem pogledu postavili rekord. Prav tako pa izpostavlja, da Gibanje Svoboda v vladi ne bo imelo prevlade.

Ministrovo ekipo na posameznem resorju bo sestavljala ena stranka, torej bodo iz iste stranke, kot prihaja minister, imenovani tudi državni sekretarji. "Želim, da vodja sprejme odgovornost in da je opolnomočen s svojimi ljudmi," je še dodal Golob.

Seznam ministrskih kandidatov:

- Ministrstvo za naravne vire in prostor: Uroš Brežan
- Ministrstvo za podnebje, energijo, naravne vire in prostor: Bojan Kumer
- Ministrstvo za solidarno prihodnost: Luka Mesec
- Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije : Igor Papič
- Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve: Tanja Fajon
- Ministrstvo za notranje zadeve: Tatjana Bobnar
- Ministrstvo za obrambo: Marjan Šarec
- Ministrstvo za finance: Klemen Boštjančič
- Ministrstvo za infrastrukturo: Alenka Bratušek
- Ministrstvo za varstvo narave in okolja: Uroš Brežan
- Ministrstvo za vzgojo in šolstvo: Amalija Žakelj
- Ministrstvo za pravosodje: Dominika Švarc Pipan
- Ministrstvo za gospodarstvo, šport in turizem: Matjaž Han
- Ministrstvo za javno upravo, samoupravo: Sanja Ajanović Hovnik
- Ministrstvo za zdravje: Danijel Bešič Loredan