Hilaree Nelson Svet24.si

Našli truplo slavne ameriške alpinistke

profimedia-0726500769 Svet24.si

Gwyneth Paltrow abrahama obeležila z golo ...

matej tonin vojska sta Necenzurirano

S Toninovimi oklepniki bi služil bivši šef SLS

bogomir ferfila pl2 Reporter.si

Ferfila: Tako kot je bedasta trditev, da smo ...

sesko slovenija Ekipa24.si

Van Basten, kje si zdaj?! Komentatorju Obrezu se ...

sabina Njena.si

Sabini Mlakar rak znova pokazal zobe: Borim se kot...

ilicic Ekipa24.si

Mariborski navijači so komaj čakali na nove ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To so ljudje, s pomočjo katerih naj bi Robert Golob prišel na oblast

Deli na:
To so ljudje, s pomočjo katerih naj bi Robert Golob prišel na oblast

Robert Golob - Foto: Bobo

Mineva že več kot mesec dni, odkar je Robert Golob prevzel stranko Gibanje Svoboda, toda še vedno je malo znano, kdo so ljudje, s katerimi se je obdal.

Kot pravi predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, bo svojo ekipo predstavil predvidoma 19. marca, takrat naj bi bili poleg članov organov stranke znani tudi njihovi kandidati za poslance v državnem zboru. Na volilni konvenciji bodo predstavili tudi predvolilni program, ki ga pripravlja več kot 50 strokovnjakov.

Prejšnji teden se je končal postopek evidentiranja, v naslednjih dneh naj bi opravili še ožji izbor. Ta teden so tudi začeli z obiski na terenu in z zbiranjem podpisov za vložitev kandidatne liste. Svojih kandidatov nam ni razkril, saj pogovori z njimi še niso zaključeni. Dejal je, da bodo v nekaterih okrajih nastopili prepoznavni ljudje, v drugih malo manj prepoznavni, gre pa za ljudi, ki so jasni v svojih odklonilnih stališčih do sedanje vlade.

Potrdil je, da bo v prihodnjih tednih okroglo mizo o zdravstvu vodila mikrobiologinja Metka Paragi, ki so jo iz nacionalnega laboratorija za zdravje odpustili, potem ko je razkrila prevaro v zvezi z nabavljenimi hitrimi testi. Prav tako je potrdil, da se še vedno pogovarjajo o sodelovanju z žvižgačem Ivanom Galetom. Glede predsednika državnega zbora in zdaj tudi stranke Lide Igorja Zorčiča pa je dejal, da se za sodelovanje pogovarjajo s posamezniki, ne pa s strankami, drugih zadev v zvezi s tem pa ne komentira.

Podpredsednica stranke Urška Klakočar Zupančič nam je v intervjuju, ki ga objavljamo v tokratni številki Reporterja, razkrila, da se je z Golobom osebno spoznala šele pred nekaj meseci, ko jo je povabil k sodelovanju. Generalni sekretar Matej Arčon pa je dolgoletni Golobov sodelavec. Z njim sta sodelovala v času, ko je bil župan mestne občine Nova Gorica, kjer ima Golob v mestnem svetu svojo listo. Po porazu na lokalnih volitvah 2018 je Arčona na položaju župana zamenjal Klemen Miklavič, Arčon pa se je zaposlil v Genu-I, ki ga je do nedavnega vodil Golob.

Iz energetike prihaja še en Golobov tesni sodelavec Andrej Ribič, ki so ga lani krivdno zamenjala s položaja direktorja Elektra Ljubljana. Kakšno funkcijo opravlja v stranki, ni znano, prav tako tudi ne, ali bo nastopil na volitvah. Med dolgoletnimi Golobovimi sodelavci je tudi nekdanja poslanka SAB Mirjam Bon Klajnšček, ki je tudi mestna svetnica Liste Roberta Goloba v Novi Gorici. Na zadnjih državnozborskih volitvah ni nastopila, je pa povsem mogoče, da bo letos kandidirala za poslanko na listi Gibanja Svoboda.

Ker se bo skoraj zagotovo za poslanca potegoval tudi Arčon, bo verjetno v tem primeru Golob nastopil na volitvah v Ljubljani, saj ima Nova Gorica (le) dva volilna okraja. Seveda pa to ni nujno, saj vendarle lahko Golob pričakuje daleč največ glasov v Novi Gorici, kjer je domačin.


Druga skupina Golobovih sodelavcev so strokovnjaki, med katerimi je poleg pravnice Urške Klakočar Zupančič tudi kardiologinja Mirta Koželj, ki je nastopila na prvi javni tribuni gibanja Bodi sprememba, na katerem se je predstavljal tudi Golob. Koželjeva je bila na kongresu izvoljena za predsednico sveta stranke.

Manj je znano, da s stranko Gibanje Svoboda sodeluje tudi profesor obramboslovja Anton Grizold, ki je bil obrambni minister v zadnji vladi Janeza Drnovška. Z Golobom naj bi ga spoznal Ribič, s katerim se menda že dolgo poznata. Grizold naj bi stranki pomagal pri programu na področju varnostne politike.

Stranka naj bi imela dvanajst strokovnih odborov (npr. področje pravosodja vodi Klakočar Zupančičeva), ki jih koordinira Sanja Ajanović Hovnik, pred tem strokovna sodelavka v SAB, sicer visoka uradnica agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, v času vlade Marjana Šarca se je po odstopu ministra za kohezijo Iztoka Puriča omenjala za njegovo naslednico, toda pozneje je Alenka Bratušek izbrala svojo prijateljico Angeliko Mlinar, nekdanjo evropsko poslanko iz Avstrije.

Tretja skupina so manj znani strankini aktivisti, ki so bili prej člani LDS, Zares, Pozitivne Slovenije, SAB in SMC. Med njimi sta Domen Petan iz Cerknice in Dejan Kmetič iz Posavja, oba naj bi pred prejšnjimi volitvami sodelovala tudi z LMŠ. Prav tako naj bi se Golobu pridružil tudi nekdanji sekretar poslanske skupine SMC Rok Jeram. Ali bo kdo med njimi na kandidatni listi Gibanja Svoboda, ni znano.

Iz nekdanje SMC prihaja tudi poslanka Janja Sluga, zdaj vodja skupine nepovezanih poslancev, skupaj z njo se je Gibanju Svoboda pridružil nepovezani poslanec Jurij Lep, ki je bil pred tem v Desusu. Med Golobovimi privrženci je sicer večkrat slišati pripombe zlasti glede Slugovo, ki ji očitajo, da je »držala štango« sedanji vladi Janeza Janše. Dejstvo je, da je bila vodja poslanske skupine SMC, ko je bil Igor Zorčič po volji sedanje koalicije izvoljen za predsednika državnega zbora. Toda Slugova se je po nekaj mesecih začela od vlade ograjevati in je javno kritizirala nekatere poteze, denimo neplačevanje STA.

Premier Janša je od prvaka stranke Zdravka Počivalška zahteval njeno zamenjavo, marca lani jo je sama zapustila ter skupaj z Zorčičem in Branislavom Rajićem (pozneje se je preselil k SAB) ustanovila skupino nepovezanih poslancev. Tej se je pridružil tudi Lep iz Desusa, ki je drugače od omenjene trojice podprl konstruktivno nezaupnico proti premierju Janši, ko ga je kot kandidat za mandatarja izzval Karl Erjavec, ki se je takrat vrnil na čelo Desusa, po porazu pa spet odšel.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24