sara rutar Svet24.si

Zmagovalka kuharskega šova pričakuje dojenčka

amazonka-suša Svet24.si

Video: Zaradi suše Amazonke v Kolumbiji skoraj ni...

erik-brecelj, bojana-beović Necenzurirano

Kako je Erik Brecelj pri "dvoživkah" nalil ...

172A1987 Reporter.si

Padal je še zlati dež! Kdo vse iz slovenske ...

cuban doncic Ekipa

Dončić bo imel najvišjo plačo v zgodovini, ...

Oče je od njiju vedno zahteval ogromno Odkrito.si

Grozljivi umor, za katerim se skriva še bolj ...

albert riera mm Ekipa

Novo presenečenje v Celju: Albert Riera pripeljal...

Slovenija

Golob glede evtanazije: Moj oče je bil terminalno bolan, svojci smo ob njem vztrajali do konca, bil je samo senca človeka, ki smo ga poznali

Deli na:
Golob glede evtanazije: Moj oče je bil terminalno bolan, svojci smo ob njem vztrajali do konca, bil je samo senca človeka, ki smo ga poznali

Predsednik vlade Robert Golob - Foto: Primož Lavre

Premier Robert Golob je v intervjuju za Reporter spregovoril o nedeljskih referendumih; povedal je, kakšno stališče ima glede evtanazije in legalizacije konoplje; ter razkril, da je v mladosti poskusil marihuano.

Z evropskimi volitvami bodo sočasno potekali trije referendumi. Največ prahu dviguje zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Pa me zanima vaše osebno mnenje glede evtanazije?

Zakon o prostovoljni pomoči pri končanju življenja je bil v parlament vložen s strani civilne iniciative. V koaliciji smo se morali odločiti, ali ga bomo podprli ali pred tem preverimo, če uživa podporo med ljudmi. Sam sem prepričan, da je tako, a vendar gre za tako pomembno moralno, etično vprašanje, poudarjam, ne politično vprašanje, da se nam je zdelo edino smiselno, da o tem pomembnem vprašanju odločajo državljani, ker se konec koncev tiče vsakega od nas.

Moj oče je bil terminalno bolan, svojci smo ob njem vztrajali do konca, bil je samo senca človeka, ki smo ga poznali. Tega ne želim doživeti sam.

Gre za moralno, etično vprašanje. Po vseh dosedanjih raziskavah se izkazuje, da je precej široka podpora ljudi prostovoljnemu končanju življenja. Moj oče je bil terminalno bolan, svojci smo ob njem vztrajali do konca, bil je samo senca človeka, ki smo ga poznali. Tega ne želim doživeti sam. Želim, da imajo ljudje možnost odločitve, predvsem pa, da ohranijo človeško dostojanstvo.

Vas ni prepričal predsednik vladnega strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj, ki pravi, da gre za populistični zakon? On evtanaziji ostro nasprotuje.

Eno so zakonske rešitve, ki smo jih potem zavrnili, drugo pa je vprašanje, ali omogočimo prostovoljno končanje življenja ljudem, da ohranijo človeško dostojanstvo do konca življenja. Vmes je milijon različnih variant, ki bodo v zakonodajni proceduri.

Če bo referendum uspešen, bomo odprli novo proceduro, vzeli si bomo dovolj časa za razpravo, ki je mogoče ni bilo dovolj, in našli rešitve, s katerimi se bodo lahko strinjali bolniki oziroma svojci bolnikov, pa tudi zdravniška stroka. Tista, ki bo želela pri tej storitvi sodelovati. Popolnoma razumem, da k temu ne moremo zavezati nobenega zdravnika. Verjamem pa, da so tudi med zdravniki taki, ki razumejo ali pa bodo prepoznali potrebo, da tistim, ki pač nimajo druge izbire, pomagajo pri tej odločitvi.

Številni zdravstveni strokovnjaki so tudi proti legalizaciji in deregulaciji konoplje za osebno rabo. Legalizacija v nekaterih zveznih državah ZDA in v Kanadi se ni ravno obnesla. Zakaj bi bilo v Sloveniji kaj drugače?

Tudi pri legalizaciji uporabe konoplje so različna stališča za in proti. Obstajajo tudi pozitivni primeri.

Tudi pri legalizaciji uporabe konoplje so različna stališča za in proti. Obstajajo tudi pozitivni primeri. Nenazadnje je tak zakon sprejela Nemčija, verjamem, da so tudi tam pretehtali pozitivne in negativne strani. Tudi v tem primeru smo se odločili povprašati ljudi, saj gre bolj za osebno dilemo kot pa za res visoko strokovno zdravstveno vprašanje. Še posebej pri legalizaciji v medicinske namene, ki je pri nas sicer načeloma dovoljena, toda v praksi v resnici zelo otežena, zato nima za naše, moje pojme pravega učinka.

Nekdanji ameriški predsednik Obama je priznal, da je v najstniških letih kadil marihuano. Ste jo morda kadili tudi vi?

Tega nisem nikoli skrival. So pa najstniška leta že daleč stran. Potem me to ni več zanimalo.

CELOTEN INTERVJU Z ROBERTOM GOLOBOM LAHKO PREBERETE V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN V TRAFIKI24

Tudi pri legalizaciji uporabe konoplje so različna stališča za in proti. Obstajajo tudi pozitivni primeri.