Revija Reporter
Slovenija

Golob bo na kongresu tudi uradno absorbiral Šarca in Bratuškovo

STA
8 801

12. nov. 2022 7:37 Osveženo: 7:41 / 12. 11. 2022

Deli na:

Robert Golob je rešil politično kariero Alenki Bratušek in Marjanu Šarcu

Bobo

Člani Gibanja Svoboda se bodo danes v Mariboru zbrali na rednem kongresu stranke. Ta bo minil predvsem v znamenju združitve s po državnozborskih volitvah iz parlamenta izpadlima LMŠ in SAB. Kongres bo sicer namenjen tudi povezovanju članstva in krepitvi terenske mreže tik pred prvim nastopom stranke na lokalnih volitvah, navajajo v Gibanju Svoboda.

Gibanje Svoboda, LMŠ in SAB so se sicer poleti uradno že združile. Članstvo LMŠ in SAB je zeleno luč združitvi s stranko premierja Goloba prižgalo v začetku junija, digitalni kongres Gibanja Svoboda pa je takšno odločitev podprl konec istega meseca.

Na današnjem kongresu pa bodo tako simbolno storili še zadnji korak v združitvi strank liberalne sredine. Prvak Gibanja Svoboda Golob Robert Golob je pred kongresom za STA ocenil, da slovenski politični prostor z združitvijo omenjenih strank "dobiva močno politično silo". Ob tem ocenjuje, da je stabilizacija političnega okolja po vseh letih negotovosti in političnih blokad nujna.

Stranka bo čez dober teden prvič nastopila tudi na lokalnih volitvah, nanje se podaja s 53 županskimi kandidati, svojo listo za občinski svet bodo imeli v 122 občinah.

Beseda bo tako na kongresu tekla tudi o aktivnostih stranke v zadnjih dneh kampanje pred lokalnimi volitvam, pozornost pa bodo namenili tudi referendumski kampanji o zakonih o vladi, Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in dolgotrajni oskrbi.

Na kongresu se bo sicer po pričakovanjih zbralo približno 1000 članov stranke, zbrane pa bodo med drugim nagovorili predsednik stranke in premier Golob, podpredsednica stranke in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, evropska poslanca Klemen Grošelj in Irena Joveva ter kandidat stranke za župana mesta ob Dravi Vojko Flis.