supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Slovenija

Gantar: DZ talec SDS

Deli na:

Delo parlamenta je bilo v iztekajočem se letu po besedah predsednika DZ Pavla Gantarja izjemno intenzivno, zaznamovali so ga tudi različni zapleti. Najnižja točka v delovanju DZ je bila po njegovi oceni obstrukcija poslancev SDS ob ratifikaciji vstopa Hrvaške v zvezo Nato. Gantar tudi meni, da so za nizek ugled DZ najbolj odgovorni poslanci sami.

Delo parlamenta je bilo v iztekajočem se letu po besedah predsednika DZ Pavla Gantarja izjemno intenzivno, zaznamovali so ga tudi različni zapleti. Najnižja točka v delovanju DZ je bila po njegovi oceni obstrukcija poslancev SDS ob ratifikaciji vstopa Hrvaške v zvezo Nato. Gantar tudi meni, da so za nizek ugled DZ najbolj odgovorni poslanci sami.

Predsednik DZ je na današnji novinarski konferenci izpostavil tudi nekaj zapletov pri vodenju delovnih teles, saj so včasih nekateri njihovi predsedniki svojo funkcijo jemali "bolj v funkciji pozicijskega oziroma predvsem opozicijskega poslanca".

Gantar sicer zavrača mnenje, da je državni zbor talec največje opozicijske stranke SDS. Kot pravi, ima poslanska skupina SDS s 27 poslanci veliko poslovniških možnosti, ki se jih tudi "obilno poslužuje". Ker pa vlagajo tudi nekatere pobude, ki po njegovih besedah poslovniško ne vzdržijo, s to stranko "vodi veliko bitk".

Kakovost slovenske politike je sicer po njegovem mnenju s sedanjo dvopolno strukturo na nek način nižja. Takšna struktura namreč prinaša več konfliktov in manj možnosti za sporazumevanje, kljub temu pa so v državnem zboru nekatere odločitve sprejeli s širšim soglasjem.

Gantarja pa z mešanimi občutki navdajajo javnomnenjske raziskave, ki kažejo na nizek ugled DZ. To po njegovih besedah ni dobro, saj je parlament tista simbolna točka v državi, skozi katerega se manifestira privrženost demokraciji. "Če ima parlament prenizek ugled, to pomeni, da tudi demokracija ni posebej visoko cenjena," ocenjuje.

Med razlogi za nizek ugled DZ Gantar ugotavlja, da so zanj najbolj odgovorni poslanci sami. "Če so njihove razprave nestrpne, žaljive in ne temeljijo na dejstvih, javno mnenje to na nek način zavrača." Zato se mu zdi ključno, da dvignejo raven razprave.

Po drugi strani pa predsednik DZ ocenjuje, da v Sloveniji še vedno nismo sprejeli dejstva, da mora biti parlament svoboden prostor razprave ter da ni nič nenavadnega, če se od določeni temi sprejo. "Tudi ta pozitivni vidik parlamenta, da je boljša slaba razprava kot nikakršna, je treba poudariti," pravi Gantar in dodaja, da v tem smislu jemlje parlament, tak, kakršen je, v obrambo.

Prihodnje leto bo sicer v parlamentu po Gantarjevem mnenju enako intenzivno in se bodo "na veliko prepirali in diskutirali" o ukrepih za omilitev posledic gospodarske krize. Opozoril je tudi, da bo prihodnje leto leto pomembnih obletnic: 20. obletnica prvih demokratičnih volitev, izvolitve prve večstrankarske skupščine, sprejetja deklaracije o suverenosti in plebiscita.

Kot pravi, bodo te dogodke primerno obeležili, pri čemer pa ne bodo mogli preprečiti različnih interpretacij, ki se že kažejo. Ob tem Gantar ugotavlja, da se nekateri dogodki iz obdobja osamosvajanja interpretirajo skozi prizmo današnje perspektive, kar velja tudi za dogajanja glede odlikovanja Tomaža Ertla. Ravnanja predsednika republike Danila Türka v tem primeru sicer Gantar ne želi komentirati.

Sam sicer ne razume "nenavadnega, neizprosnega besa" nad to Türkovo odločitvijo. Morebitne ustavne obtožbe pa še ne more komentirati, saj še ni vložena.