stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FOTO: V smeteh konča ogromno hrane

Deli na:
FOTO: V smeteh konča ogromno hrane

Foto: Bobo

V sklopu akcije za zmanjšanje količin odpadkov, ki jo v sodelovanju s pisarno Evropskega parlamenta izvaja zadruga Buna, so na tematski delavnici včeraj obrnili zabojnik na Špici, ob sotočju Ljubljanice in Gruberjevega prekopa. V črnem zabojniku, namenjenem smetem, ki ne sodijo drugam, so našli veliko odpadkov, ki vanj ne sodijo - tudi precej hrane.

Udeleženci tematske delavnice so ugotovili, da je v črnem zabojniku, ki so ga obrnili, zelo malo smeti, ki bi lahko bile v njem. Le nekaj plenic in mačjega peska, vse ostale smeti pa bi lahko ljudje ločili oz. razvrstili v druge zabojnike, je za STA povedala predstavnica zadruge Buna Živa Lopatič.

V črnem zabojniku je bilo tudi precej hrane. Največ kruha, zelenjave in sadja - to, kar po besedah Lopatičeve tudi po statistiki Slovenci največkrat zavržemo.

Tematska delavnica Obrnimo zabojnike poteka tudi v sodelovanju s Snago Ljubljana. Dejavnosti v okviru akcije Pojej naprej pa bodo nadaljevali v ponedeljek, ko bodo v sodelovanju z Gostilno dela v Ljubljani pripravili kuharsko delavnico, na kateri bodo pripravljali jedi iz ostankov hrane.

Z akcijo želijo prispevati k temu, da bi zavrgli manj hrane in odpadne embalaže. V Sloveniji je bilo v letu 2011 zavrženih skoraj 168.000 ton hrane oz. 82 kilogramov na prebivalca. To je približno za 300 obrokov hrane, kar pomeni, da povprečni Slovenec zavrže skoraj en obrok dnevno, je pojasnila Lopatičeva.

V zavodu Buna predlagajo, naj ljudje kupijo le to, kar potrebujejo oz. naj porabijo hrano, ki jo že imajo. Posameznikom pa celo priporočajo, naj sami kdaj obrnejo svoj zabojnik za smeti in preverijo, kaj vse je pristalo v njem.