Revija Reporter
Slovenija

FOTO: Šarec na prvi fotografiji s šefi EU poziral ob Merklovi

Reporter, STA

20. sep. 2018 16:27 Osveženo: 16:28 / 20. 9. 2018

Deli na:

Voditelji držav ter vlad članic EU - Šarec na levi ob Merklovi.

KPV

Premier Marjan Šarec se je v Salzburgu udeležil neformalnega zasedanja voditeljic in voditeljev držav ter vlad članic EU, na skupinski fotografiji pa je bil postavljen ob nemško kanclerko Angelo Merkel.

Danes se bo novi slovenski premier ob robu vrha sešel s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, s katerim bo govoril tudi o arbitraži. Na srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem pa sta imela predvsem poznavni pogovor. Oba sta danes potrdila novinarjem, da ni šlo za pravo dvostransko srečanje, temveč da sta se le spoznala.

Voditelji so na delovni večerji razpravljali o aktualnem stanju na področju migracij, zlasti v luči izvajanja sklepov junijskega zasedanja Evropskega sveta. Strinjali so se, da gre za skupni problem, ki se ga je treba lotiti na sistematičen in trajen način s sodelovanjem vseh držav članic. Hkrati so se zavzeli za okrepitev sodelovanja s tretjimi, zlasti afriškimi državami, in sicer z namenom odpravljanja vzrokov množičnih migracij.

Šarec je ob tem poudaril, da stališče Slovenije ostaja nespremenjeno. Pri tem je izpostavil pomen sodelovanja z državami Zahodnega Balkana pri reševanju migracijskih izzivov. Slovenija bo še naprej aktivna pri iskanju skupnih rešitev na področju migracij, prav tako bomo še naprej glede na zmogljivosti izkazovali potrebno solidarnost v odnosu do držav članic EU. Kot je znano, se Slovenija drži svojih zavez glede sheme preseljevanja, naša vojaška ladja Triglav je sodelovala v operaciji Sofija v Sredozemlju, naši policisti aktivno sodelujejo pri varovanju meja v Srbiji in Makedoniji.

Osrednji temi drugega dne zasedanja sta bili notranja varnost in krepitev varovanja zunanje meje Evropske unije. Voditelji so podprli nadaljnjo krepitev sodelovanja varnostnih in pravosodnih organov ter boljše izmenjave informacij med njimi. Pri tem so bili enotni glede čimprejšnje okrepitve obsega in pristojnosti Evropske mejne ter obalne straže, s čimer se bo okrepil nadzor nad zunanjo mejo Evropske unije.

Premier Šarec je v razpravi pozdravil krepitev sodelovanja na področju notranje varnosti, pri tem pa izpostavil tudi pomen tovrstnega sodelovanja z državami Zahodnega Balkana. Slovenija s tem delom Evrope namreč zelo aktivno sodeluje že dlje časa. Izpostavil je tudi pomembnost učinkovitega varovanja zunanje schengenske meje.

Na delovnem kosilu ob zaključku srečanja so voditelji razpravljali tudi o aktualnem stanju v pogajanjih o Brexitu. Kot je predsednik vlade že izpostavil na srečanju z glavnim pogajalcem Barnierem, Slovenija v celoti podpira prizadevanja Komisije, da se sporazum čim prej doseže, pa tudi pogajalske smernice o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom.

Včeraj zvečer so v mestu ob robu vrha potekale demonstracije proti nečloveški evropski politiki na mejah. Pohoda odgovornosti, kot so poimenovali shod, se je udeležilo okoli 400 ljudi. Opozorili so na 30.000 beguncev, ki so v zadnjih 25 letih izgubili življenje na poti v Evropo.

V Salzburgu ob neformalnem vrhu veljajo močno poostreni varnostni ukrepi. Za varnost med drugim skrbi 850 vojakov, v zraku krožijo helikopterji.