sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FOTO: Migrante na meji že registrirajo in vozijo v zbirne centre

Deli na:
FOTO: Migrante na meji že registrirajo in vozijo v zbirne centre

Foto: Reuters Bobo

Sprejem 300 ljudi, ki so ob 9. uri šestimi avtobusi prispeli na mejni prehod Petišovci, poteka brez zapletov in zgledno. Zgledno sodelujejo tudi organi obeh držav, saj so avtobusi pripeljali v spremstvu hrvaške policije, nakar so prišleke v šotorih takoj začeli popisovati slovenski policisti. Na mejni prehod Šentilj sta danes nekaj pred 13. uro prispela prva dva avtobusa z begunci, ki jih je danes proti Sloveniji usmerila Hrvaška. Sprejeli so jih avstrijski varnostni organi, ki opravljajo postopek registracije, so novinarjem povedali pri avstrijski policiji. Skupina 150 beguncev je s Šentilja odšla proti Avstriji, nato so prispeli novi.

Policija večjo skupino migrantov pričakuje zvečer v Središču ob Dravi

Policija proti večeru pričakuje še prihod večje skupine migrantov iz Hrvaške, ki bo z vlaki prispela na mejni prehod Središče ob Dravi, so sporočili iz Policijske uprave Maribor. Na Hrvaškem z vlakom trenutno proti Čakovcu potuje 1800 migrantov, hrvaški organi pa napovedujejo, da jih bodo večji del preusmerili proti Petišovcem.

Kot so povedali na Policijski upravi Maribor, bo v Središču ob Dravi tudi predstavnik za odnose z javnostmi, ki bo pojasnil naloge, ki jih je v tej povezavi opravila policija.

Hrvaški minister Ranko Ostojić je danes v Opatovcu dejal, da je bilo dopoldne v Bapski 600 migrantov, v Opatovcu pa še 600. Ob 10.25 je vlak s 1800 migranti krenil proti Čakovcu, kamor naj bi prispel po osmih ali desetih urah vožnje, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Minister je dodal, da se bo v Čakovcu 600 migrantov izkrcalo z vlaka, od teh jih bodo polovico z avtobusi poslali na prehod Macelj (Gruškovje), polovico pa na prehod Mursko Središće (Petišovci). Preostalih 1200 bo mejo prestopilo z vlakom na železniškem mejnem prehodu Mursko Središće (Petišovci).

V PU Maribor so povedali, da se glede skupin in mejnih prehodov s hrvaškimi organi sproti usklajujejo.

Po neuradnih informacijah naj bi nekaj avtobusov z begunci zvečer prišlo tudi na Obrežje.

Prihod na Šentilj

Potem ko so jih na slovenski strani mejnega prehoda Šentilj oskrbeli predstavniki Rdečega križa, so skupino 150 beguncev policisti okoli 14.30 pospremili proti Avstriji. Nato sta nekaj pred 15. uro na Šentilj prispela dva nova avtobusa, polna beguncev, še več naj bi jih na Šentilj prispelo v večernih urah.

Kot so sporočili tudi s Policijske uprave Maribor, policija na podlagi sodelovanja s policijami sosednjih držav opravlja vrsto nalog v povezavi z migranti. Trenutno migrante, ki so bili registrirani na Gruškovju, nastanjajo v nastanitvenem centru v Šentilju in se dogovarjajo za njihov prevzem z avstrijskimi varnostnimi organi.

Pred skupino 150 beguncev, ki so jih oskrbeli na Šentilju, pa so prva dva avtobusa s 110 begunci na avstrijski strani sprejeli neposredno, jih registrirali in po potrebi oskrbeli. Predstavniki avstrijske policije so povedali, da jih bodo odpeljali naprej, kam, še ni bilo znano.

Avtobusi na Gruškovju

Na mejni prehod Gruškovje so danes iz Hrvaške prispeli prvi avtobusi z begunci. Kot je povedala predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) v srednji Evropi Caroline Vanburen, jih bodo na tukajšnjem registracijskem centru popisali, nato pa razvozili v različne namestitvene centre po državi. Skupine se bodo tukaj zadržale le nekaj ur.

Begunci po njenih besedah prihajajo v dobrem stanju, ob prihodu dobijo hrano, vodo, odeje v šotorih, saj je danes razmeroma hladno, takoj ko bodo opravili z registracijo, pa bodo preseljeni v druge namestitvene centre. Ob tem je pohvalila pogoje v Gruškovju in dodala, da se je vlada očitno, za razliko od nekaterih drugih držav, v tednih pred prihodom dobro pripravila na razmere.

Na Gruškovju trenutno po njenih besedah dela devet predstavnikov UNHCR, pridružilo se jim bo tudi nekaj kolegov iz Hrvaške, ostali njihovi predstavniki pa so razporejeni tudi v Petišovce.

"Vse je pod nadzorom. Imamo pet sob, v katerih poteka registracija. Ne vem točno povedati, kako dolgo bodo tukaj, a stvari potekajo tekoče. Zagotovo tukaj ne bodo prenočili," je dejala Vanburnova.

Prva dva avtobusa sta odpeljala proti velikemu namestitvenemu centru na mejnem prehodu Šentilj. Kot je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Bojan Kitel, bodo po opravljeni registraciji vsi begunci prepeljani in nastanjeni na Šentilju, kaj se bo dogajalo z njimi naprej, pa je odvisno od njihovih želja. Naslednja skupina beguncev se pričakuje v popoldanskih urah, za zdaj pa na Gruškovju vse poteka mirno in nadzorovano.

Eden od beguncev iz Iraka Mohamed je povedal, da je prišel preko Turčije in Grčije, z razmerami v Sloveniji pa da je zelo zadovoljen, saj na poti ni bilo vselej tako. S petčlansko družino, v kateri ima tudi nekajletno hči Rodino, si želi v Nemčijo, kjer živi njegov stric, doma ima starše, ki bi jih pozneje prav tako rad pripeljal k sebi.

Čakajoč na Petišovcih

Po neuradnih informacijah naj bi v Petišovce skupine migrantov iz Hrvaške prihajale v intervalih na okoli šest ur.

Promet poteka brez posebnosti, prav tako pa ni pripadnikov posebne enote policije.

Ta je bila od sinoči sicer v pripravljenosti, vendar so jo dopoldne preklicali. Za razliko od slovenske policije, ki delo opravlja, kot da gre za običajne postopke, pa so nadzor nad mejo močno okrepili Madžari, na meji v Dolgi vasi je namreč precej pripadnikov njihovih policijskih enot, pripravljenih na morebitno intervencijo.

Kot je povedal komandir postaje mejne policije Petišovci Janko Šobak, bodo na mejnih prehodih v Petišovcih in Dolgi vasi prebežnike identificirali in jih popisali, potem pa jih odpeljali v nastanitvene centre.

"Imamo dovolj policistov in tehničnih sredstev, s katerimi bomo preverjali osebe, pripravljeni smo na nove begunce, ki morda pridejo že popoldne, smo pa v stiku s hrvaškimi organi in ne pričakujemo presenečenja. Sicer pa se v prvi vrsti trudimo biti humani, ustrezni standardi za begunce morajo biti zagotovljeni, to pa je najlaže, če si hrvaška in slovenska policija pomagata," je dodal Šobak.

Podatek, da naj bi v Petišovce z vlakom pripeljali 1200 beguncev, pa ne drži, sprejemali naj bi jih le na prehodu za cestni promet.

Vlak z begunci iz hrvaškega Tovarnika blizu meje s Srbijo naj bi medtem že krenil proti Čakovcu, kamor naj bi prispel v popoldanskih urah.

Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, je kakih 30 madžarskih vojakov približno 20 minut pred 1. uro zjutraj pri neuradnem mejnem prehodu s Hrvaško Botovo namestilo bodečo žico in ga zaprlo.

Pred tem so na Madžarsko nekaj minut pred polnočjo vstopili še zadnji begunci, ki so jih z vlakom pripeljali iz Tovarnika na hrvaški strani meje. Po navedbah Hine so na območju Botova zdaj nameščeni pripadniki madžarske policije in vojske, med njimi nekateri v polni bojni opremi.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil, da so zeleno mejo zaprli za ekonomske migrante, da pa je mejo še vedno mogoče zakonito prečkati, prečkajo pa jo lahko tudi tisti, ki bodo zaprosili za azil. Uradna mejna prehoda Beremend in Letenje ostajata odprta za tiste z veljavnimi dokumenti, je dodal.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v petek povedal, da bodo migrante na hrvaško-srbski meji obveščali, da lahko na Hrvaškem zaprosijo za azil in mednarodno pomoč ter da je prehod čez Madžarsko zaprt. Seznanili jih bodo tudi, da lahko na mejnih prehodih z Madžarsko zaprosijo za azil, kar pomeni, da bodo ostali na Madžarskem, poroča Hina.

Ocenil je še, da bi morala begunsko krizo rešiti EU v Turčiji in Grčiji. Ne razume ravnanja Madžarske, saj je večina migrantov, ki so jih prepeljali na Madžarsko, pot nadaljevala v Avstrijo. Ocenil je, da bodo s tem samo dodatno mučili migrante, ki jih mora sedaj Zagreb preusmeriti na daljšo pot.

Danes pa je zanikal pisanje nekaterih hrvaških medijev, da je Hrvaška zaprla zeleno mejo s Srbijo pri kraju Bapska. Za Večernji list je pojasnil, da so zaradi novih razmer samo uvedli počasnejši prihod beguncev, kar pomeni, da v državo spuščajo "avtobus za avtobusom z begunci", ki jih nato nameščajo v sprejemnem centru v Opatovcu.