Revija Reporter
Slovenija

FOTO: Ali Milanu Kučanu še teknejo tortice in kremšnite v Zvezdi?

Reporter

3. okt. 2017 19:00 Osveženo: 1:28 / 04. 10. 2017

Deli na:

Nekdanji predsednik države Milan Kučan je danes popoldne hitel v slaščičarno Zvezda na Kongresnem trgu v Ljubljani. Si je privoščil tortico, kremšnito ali je skočil samo na kavico?

Čeprav je upokojenec, se Kučanu ni treba zadovoljiti s poceni slaščicami iz veletrgovine, temveč lahko pridno obiskuje eno elitnih in tudi najdražjih ljubljanskih slaščičarn, kjer rezina torte stane po štiri evre. Pokojnina nekdanjega predsednika države je namreč vse kaj drugega kot nekaj sto evrov revščine navadnih upokojencev.

Novinar Peter Jančič je letos poleti pisal, da ima Kučan po njegovih izračunih okoli 4750 evrov mesečne pokojnine. Izhajal je iz določil zakona, da ima upokojeni predsednik 80 odstotkov bruto plače aktualnega predsednika. Plača Boruta Pahorja je javna in če je julija dobil 5938 evrov, je Jančič preprosto izračunal, da jih je moralo Kučanu pripasti 4751 evrov.

Čeprav gre za subvencioniran prihodek nekoč enega najpomembnejših državnih funkcionarjev, se pristojni birokrati trudijo prikriti Kučanovo pokojnino, je bil ogorčen Jančič. Posebej je izpostavil Marjana Papeža, direktorja Zavoda za pokojninsko zavarovanje, ki je v intervjuju izjavil, da ne more povedati, kakšno pokojnino prejema Milan Kučan. »Tudi Marjan Papež se pri Kučanu sklicuje na varovanje zasebnosti. Ista stvar. Njegova logika je: če vam dovoli Milan Kučan, vam bom povedal, sicer ne smem. To je logika ponižne sluge do vladarja,« je pisal Jančič.

Veriga kavarn in slaščičarn Zvezda (ima že pet izpostav, štiri v Ljubljani in eno v Piranu) je sicer v lasti Urše Šefman, hčerke Kučanovega šefa varovanja Petra Šefmana. Kučan je leta 1999 prišel tudi na otvoritev prvega lokala na Kongresnem trgu, kjer je še danes pogost gost.