sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fištravec sestankuje z vstajniki in obljublja, da jim bo prisluhnil

Deli na:
Fištravec sestankuje z vstajniki in obljublja, da jim bo prisluhnil

Foto: Bobo

Mariborski župan Andrej Fištravec je včeraj izpolnil obljubo, da bo predlagal tesnejše sodelovanje z vstajniškimi skupinami in posamezniki, ki so odločeni aktivno sodelovati v preoblikovanju in razvoju mesta. Včerajšnje uvodno srečanje za ustanovitev vstajniškega sosveta je bilo namenjeno predvsem iskanju primerne forme tega posvetovalnega organa.

Večji del razprave na sedežu Mestne občine Maribor med županovo ekipo in okoli trideset predstavniki vstajniških gibanj je bil tako namenjen predvsem obliki, nekoliko manj pa vsebini delovanja vstajniškega sosveta. Medtem ko so se nekateri zavzemali za povsem odprto obliko sodelovanja v sosvetu, je na koncu vendarle prevladalo mišljenje, da je potrebno določiti ustrezno število članov sosveta.

V omenjenem posvetovalnem organu župana bo tako poslej 45 predstavnikov, med katerimi bodo po trije zastopniki devetih vstajniških skupin, ki so se udeležili včerajšnjega delovnega srečanja, preostalih 18 mest pa bo na razpolago zainteresiranim posameznikom, ki jih je bilo tudi včeraj na mestni občini kar nekaj.

Med devetimi gibanji bodo predstavniki Facebook skupine Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, Odprto zavezništvo za Maribor, Iniciativa mestni zbor s svojima dvema podskupinama, gibanje Skupaj za Maribor, Zofijini ljubimci, gibanje 29. oktober, člani Maistrove armade ter gibanje Trs.

Sicer pa so si bila mnenja različna tudi glede pristojnosti omenjenega sosveta. Medtem ko so nekateri menili, da to ne bi smel biti zgolj debatni krožek, pač pa bi moral biti župan zavezan k njihovim odločitvam, je bila večina vendarle realna, a je hkrati menila, da bo upoštevanje njihovih pobud na koncu zanj vsaj moralno, če ne tudi politično zavezujoče.



Kot je po srečanju povedal Fištravec, je realnost taka, da je manjši del vstajnikov organiziran v okviru manjših skupin, velik del pa ostaja neorganiziran, zato je tudi predlagal omenjeno kombinacijo kvoruma v sosvetu.

"V tem organu gre predvsem za to, da župan dobi čim več pogledov na obravnavano problematiko. Sosvet ne more sprejemati sklepov, ki obvezujejo župana, ga pa obvezujejo v moralnem, intelektualnem in etičnem smislu. Sicer pa je župan avtonomen in mora na koncu sam polagati račune pred javnostjo," je še dejal Fištravec.

Mariborski župan je sicer vstajnikom odgovarjal tudi na vprašanja, ki mu jih je koordinacija vstajniških skupin zastavila že pred skoraj mesecem dni. Med drugim je v zvezi s stroški predvolilne kampanje dejal, da je ta znašala okoli 13.000 evrov, natančno poročilo pa bo lahko javnosti predstavil čez mesec dni, ko mora oddati poročilo volilni komisiji.

Med drugim je govoril tudi o menjavah nadzornih svetov v občinskih podjetjih, kjer so nekatere že izpeljali, druge, predvsem v Snagi in Nigradu, pa so še na vrsti. Uresničena je tudi zahteva, da "pravno in finančno utemeljeno ustavi vse tekoče megalomanske investicijske projekte", saj se je to praktično res že zgodilo, zdaj pa bodo znova pretehtali prioritete v mestu. Rebalans proračuna pa bo po njegovih napovedih obravnavan na seji 8. julija.