Revija Reporter
Slovenija

Finančni minister: Slovenija je sposobna izpeljati projekt Jek 2

STA

21. okt. 2024 12:28 Osveženo: 12:29 / 21. 10. 2024

Deli na:

Finančni minister Klemen Boštjančič bo za največ tri mesece prevzel Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Jure Klobčar

Slovenija je po prepričanju finančnega ministra Klemna Boštjančiča v primeru odločitve za izgradnjo Jeka 2 sposobna finančno izpeljati projekt. Ta bi se lahko financiral delno z lastniškim kapitalom in delno z dolgom. V tem primeru bo nujno jasno določiti pravila.

Kot je na drugi javni tribuni v organizaciji ministrstva za okolje, podnebje in energijo poudaril Boštjančič, bo treba finančno konstrukcijo izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (Jek 2) pripraviti na najvišji ravni s sodelovanjem strokovnjakov in mednarodnih institucij ter jasno definirati odnose med večinskimi in manjšinskimi partnerji v lastniškem kapitalu.

Boštjančiču se zdi najprimernejša ideja o javno-zasebnem partnerstvu, po kateri bi se država zadolžila na trgu in projektnemu projektu posodila potrebna sredstva za izgradnjo Jeka 2. Odnose bi bilo treba v izogib kakršnikoli kasnejši slabi volji natančno opredeliti, država v tem primeru tudi ne bi smela ponuditi nižje obrestne mere od tiste, po kateri se zadolžuje sama.

Boštjančič ob sicer že znanih nekaterih predpostavkah glede dolžniškega financiranja višine obrestne mere ni želel napovedovati, poudaril pa je, da je projekt kot tak zanimiv, o njem so že opravili tudi pogovore z investicijskimi bankami, ki so za sodelovanje zelo zainteresirane. "Slovenija lahko zagotovi potreben obseg dolžniškega financiranja brez poslabšanja položaja na mednarodnih dolžniških trgih," je poudaril finančni minister.

Ob tem je izpostavil nujnost vzpostavitve ustreznega, učinkovitega sistema upravljanja projektnega podjetja na način, ki bo zagotavljal skrbnost, odgovornost, preglednost, gospodarnost in integriteto ter omejeval tveganja za korupcijo.

Državljani se bomo o izvedbi projekta Jek 2 izrekli na posvetovalnem referendumu, ki bo 24. novembra. V petek bo stekla referendumska kampanja, prav vprašanje izjemnega obsega investicije v novo nuklearko - ta po izkušnjah iz tujine pogosto preseže ocenjeno vrednost - in dilema, ali si Slovenija to lahko privošči, pa bo verjetno med glavnimi v kampanji pred referendumom. Po zadnjih podatkih je celoten strošek izgradnje Jeka 2 brez stroškov financiranja ocenjen na med 9,6 in 15,4 milijarde evrov.