Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Financiranje političnih strank iz tujine pod lupo nove preiskovalne komisije

Deli na:
Financiranje političnih strank iz tujine pod lupo nove preiskovalne komisije

Foto: Bobo

V koalicijskih poslanskih skupinah so se dogovorili za vložitev zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije o politični odgovornosti pri financiranju političnih strank iz tujine, kar je nezakonito, je pojasnil vodja poslancev LMŠ Brane Golubović. Po njegovih besedah so v koaliciji enotni tudi pri tem, da bo komisijo vodil Jani Möderndorfer (SMC).

Kot je v izjavi za medije napovedal Golubović, bodo zahtevo za ustanovitev komisije vložili danes ali v sredo. Ko bo dokument vložen, bodo na posebni novinarski konferenci tudi predstavili njegovo vsebino, je dodal.

Glede tega, da komisijo predlaga poslanska skupina LMŠ, hkrati pa za vodenje predlaga poslanca iz druge poslanske skupine, je Golubović dejal, da v tem ne vidi nič problematičnega. "Jani Möderndorfer ima izkušnje in pri nas štejejo te izkušnje. Gre za zelo zahtevno preiskovalno komisijo in naš cilj je, da pridemo do konca, se pravi, da ugotovimo, ali je prišlo do nezakonitega financiranja političnih strank iz tujine, in da se ugotovi politična odgovornost," je pojasnil.

Da podpirajo ustanovitev preiskovalne komisije, je potrdil tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Ob tem je zanikal navedbe v medijih, da v SD nasprotujejo, da bi komisijo vodil poslanec SMC Jani Möderndorfer. "Kdorkoli bo, bo za nas sprejemljiv," je pojasnil in dodal, da to velja tudi za Möderndorferja.

Priznal pa je, da jih je ob predlogu za ustanovitev komisije začudilo to, da če ena stranka pripravi dokumentacijo za ustanovitev, takšne komisije ne vodi nekdo iz te stranke. "In to je bilo edino vprašanje," je dodal in poudaril, da so dali v SD bianco podpise za vložitev zahteve ter dogovor o vodenju komisije prepustili LMŠ in SMC.

Tudi vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je dejal, da - kot to razumejo v SMC - koalicija nima težav s tem, da bi komisijo vodil Möderndorfer. Poudaril je, da gre za izkušenega poslanca, ki je že vodil preiskovalno komisijo.


Zorčič je pojasnil še, da se bo na preiskovalni komisiji preiskovalo financiranje političnih strank in politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v zvezi z domnevnim pranjem denarja v NKBM.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper pa vsebine, s katero se bo ukvarjala preiskovalna komisija, ni želela pojasnjevati. Dejala je le, da so se v poslanski skupini seznanili z gradivom in da so pripravljeni prispevati podpise, če se koalicija odloči to preiskovalno komisijo ustanoviti. Prav tako po njenih besedah sprejemajo predlog, da ena od večjih strank predlaga predsedujočega tej komisiji.

Da so se s koalicijo pogovarjali o omenjeni preiskovalni komisiji, je dejal tudi koordinator Levice Luka Mesec in napovedal, da bodo v Levici komisijo potrdili.

Pojasnil je, da so v stranki pred volitvami glasno opozarjali na problem nedovoljenega financiranja političnih strank iz tujine. "Dejstvo pa je, da je ena od strank, SDS, dobila nedovoljene finance iz Republike Srbske, kar je bilo problematizirano pred volitvami. Manj pa je bilo problematizirano, da gradi svoj medijski imperij z madžarskim denarjem, denarjem režima Viktorja Orbana, režima, ki ga poskuša vzpostaviti tudi pri nas," je dejal Mesec.

Preiskovalna komisija je po njegovih besedah nujna, da se "to zgodbo razišče in da se prepreči kopiranje madžarskega modela nedemokracije v Slovenijo". Mesec je sicer prepričan, da morajo biti vse stranke podvržene enakim kriterijem, do zdaj pa da so utemeljeni sumi za eno stranko.

V največji opozicijski poslanski skupini pa ustanavljanja preiskovalne komisije še niso želeli komentirati. Poslanka SDS Jelka Godec je na novinarski konferenci, na kateri so skupaj s predstavnikoma NSi in SNS predstavili zahtevo za preiskovalno komisijo o programu otroške kardiologije, dejala, da je vse, kar vedo o komisiji o financiranju političnih strank, iz medijev. Odzvali se bodo, ko bodo seznanjeni z vsebino zahteve, "do takrat pač nima smisla", je dejala.