bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

jansa zore bobo Reporter.si

Janša in škofje so se politično in finančno ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fides bo vladni odlok izpodbijal na ustavnem sodišču

Deli na:
Fides bo vladni odlok izpodbijal na ustavnem sodišču

"Lahko poiščemo mediatorja, ki bo pripravljen, ki ga bosta sprejeli obe strani in mogoče bo tretji lažje prišel do zaključka," je povedal Damjan Polh, predsednik Fidesa - Foto: Sašo Bizjak

Glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides je sklenil, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki ga je minuli teden sprejela vlada. Ocenjujejo namreč, da je odlok nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke.

V sindikatu pričakujejo, da bo ustavno sodišče zadevo obravnavalo prednostno in da bo do dokončne odločitve ustavilo izvajanje odloka. Poudarjajo, da odlok ne more predstavljati pravne podlage, na kateri bi lahko vlada določala obseg zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa, "saj je ta zelo jasno in konkretno določen v zakonu", so zapisali v sporočilu za javnost.

Glavni stavkovni odbor se je tudi strinjal, da se bo v primeru kakršnega koli ukrepanja zoper stavkajoče na podlagi omenjenega odloka "uporabilo vsa pravna sredstva za zaščito interesov stavkajočih". To po njihovih navedbah vključuje tožbe, prijave na pristojne inšpektorate in po potrebi tudi podajanje kazenskih ovadb."V Fidesu poudarjamo, da so naše stavkovne aktivnosti izključno v interesu stabilnega javnega zdravstva in pacientov," so še zapisali. Vlada je imela po njihovih navedbah dve leti časa za stabilizacijo situacije v javnem zdravstvu. "Ker tega zavestno ni storila, zdaj aktivno krati pravice pacientov in zdravnikov, na kar ne moremo pristati," so še dodali.

Vlada je v četrtek sprejela odlok, s katerim določa zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke zdravniškega sindikata Fides. Med drugim gre za storitve za ranljive skupine. Med storitvami, ki jih bodo zdravniki morali izvajati, so tudi storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro, izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj.