voda, analiza, vzorec Svet24.si

Kalna voda iz avstrijskega rezervoarja, pogin rib ...

Alya Svet24.si

Alya iskreno: "Ni mi bilo lahko!"

1690281543-fghtrjjk-143-1690281423896 Necenzurirano

Zakaj Beović govori o plačah zdravnikov, če so ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Ruska mreža prvega soproga: zakaj predsednica ...

luka doncic Ekipa24.si

Dončić je prvič spregovoril o svoji hčerki, ...

Luka Dončić postavil prav poseben rekord Njena.si

Luka Dončić objavil prikupno družinsko ...

slovenija Ekipa24.si

Vse je znano! S kom, kje, kdaj in zdaj tudi ob ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fajonova: Slovenija zaradi velikih varnostnih tveganj zadržana do vstopa Ukrajine v Nato

Deli na:
Fajonova: Slovenija zaradi velikih varnostnih tveganj  zadržana do vstopa Ukrajine v Nato

Tanja Fajon - Foto: Primož Lavre/Reporter

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes dejala, da je zaradi velikih varnostnih tveganj Slovenija, tako kot mnoge velike zaveznice, zadržana do vstopa Ukrajine v zvezo Nato. "Če bi se zveza Nato odločala o sprejemu Ukrajine v članstvo, je to lahko jasna napoved začetka vojne," je dejala ministrica ob robu gospodarskega dogodka v Vitanju.

V odgovoru na novinarsko vprašanje o morebitni podpori vstopu Ukrajine v Nato je spomnila, da Slovenija po svojih najboljših močeh pomaga Ukrajini s humanitarno, razvojno, pa tudi vojaško pomočjo ter bo to počela, dokler bo Ukrajina pomoč potrebovala.

Vojna v Ukrajini se zaostruje, obstajajo bojazni pred uporabo taktičnega jedrskega orožja, je opozorila in dodala, da je Slovenija ostro obsodila nezakonito aneksijo ukrajinskih ozemelj s strani ruskega režima in ruskega predsednika Vladimirja Putina kot nekaj povsem nesprejemljivega in nezakonitega.

"To zaostrovanje razmer, posledično tudi prošnja Ukrajine oziroma pogovori Ukrajine za članstvo v zvezi Nato, so zelo zaskrbljujoči," je dejala.


Če bi se zveza Nato odločala o sprejemu Ukrajine v članstvo, bi to bilo veliko varnostno tveganje, zato se bodo po njenem mnenju "morali na ravni politike v državi zelo dobro pogovoriti o tem, kam vodijo takšne razmere". Slovenija zagovarja politiko miru, dialoga, vsako takšno sprejemanje odločitev pa vodi stran od možnosti umiritve razmer in v smer eskalacije vojne, česar si nihče ne želi, je dodala.

Na vprašanje, ali na ravni države že potekajo pogovori o vprašanju ukrajinskega članstva v Natu, je povedala, da je prejšnji teden Poljska sprožila izjavo, ki je posredno nakazovala tudi podporo članstvu Ukrajine v zvezi Nato, h kateri Slovenija ni pristopila.

Prav danes pa po njenih besedah državni sekretarji na zunanjem ministrstvu in v kabineta predsednika vlade govorijo o tem, tudi s predsednikom odbora za zunanjo politiko je govorila danes zjutraj, je povedala ter napovedala, da nameravajo ta teden "sesti skupaj in se pogovoriti o več odprtih vprašanjih v odnosu do Rusije in zaostrovanja vojne v Ukrajini".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je minuli petek, potem ko si je Rusija priključila štiri ukrajinske regije, napovedal, da bo njegova država zaprosila za vstop v Nato po hitrem postopku. Predsedniki devetih srednje- in vzhodnoevropskih članic Nata so konec tedna že izrazili podporo vstopu Ukrajine v Nato.