stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Evropska lista SLS

Deli na:

V Ljubljani so se danes predstavili vsi kandidati SLS za volitve v Evropski parlament. Na predstavitvi je nosilec liste Ivan Žagar zatrdil, da se čuti pomanjkanje zastopanja interesov Slovenije v EU. Med drugim je prepričan, da sedanji evropski poslanci iz Slovenije na področju slovensko-hrvaških odnosov niso opravili svojega dela.

V Ljubljani so se danes predstavili vsi kandidati SLS za volitve v Evropski parlament. Na predstavitvi je nosilec liste Ivan Žagar zatrdil, da se čuti pomanjkanje zastopanja interesov Slovenije v EU. Med drugim je prepričan, da sedanji evropski poslanci iz Slovenije na področju slovensko-hrvaških odnosov niso opravili svojega dela.

Žagar, sicer nekdanji minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko, je tudi izpostavil, da nobeden od sedanjih evropskih poslancev iz Slovenije ni bil član odbora za kmetijstvo. Kot meni, je za Slovenijo nujno potrebno, da ima SLS svojega predstavnika tudi v Evropskem parlamentu. Po njegovih besedah bi bilo treba tudi povečati učinkovitost in kakovost evropskih institucij.

Nosilec liste SLS za evropske volitve se je zavzel tudi za zagotavljanje kakovostnih delovnih mest za mlade, za razvoj podeželja, regionalni razvoj in pridelavo zdrave hrane. Po njegovem mnenju so to perspektive za prihodnost.

Druga na listi SLS, direktorica urada za kemikalije Marta Ciraj, je zagotovila, da v SLS zelo resno jemljejo dejstvo, da so evropski poslanci predstavniki ljudstva. V primeru svoje izvolitve bi se ukvarjala zlasti z zagovarjanjem pravic potrošnikov, je pojasnila in dodala, da bi delovala tudi na področju varstva kulturne dediščine in varstva dediščine, povezane z narodno samobitnostjo.

Ekonomist in nekdanji gospodarski minister Marjan Senjur je poudaril, da nima programa, ima pa svoje poglede na EU. Zatrdil je, da je za širitev EU na države jugovzhodne Evrope, a je dodal, da bi morale te države pred vključitvijo v EU rešiti svoje medsebojne probleme. Kot je dodal, to velja tudi za slovensko-hrvaške odnose. Po mnenju Senjurja je potrebno EU stabilizirati in končati poglabljanje integracije.

Dejal je tudi, da ni treba spreminjati vloge in teže posameznih evropskih institucij in večati sredstva, ki jih države dajejo za delovanje EU. Po njegovem pa je treba spremeniti strukturo uporabe teh sredstev.

Nekdanja državnozborska poslanka Nada Skuk, sicer četrta na listi, je povedala, da so časi zelo resni in da "evropska scena potrebuje poslanca iz SLS". Po njenem Slovenija v Evropskem parlamentu potrebuje bolj odločne poslance. Zavzela se je tudi za Evropo držav ter za sožitje med narodi in generacijami.

Po besedah nekdanjega kmetijskega ministra Cirila Smrkolja je kmetijstvo ena redkih skupnih politik EU. Gre, tako Smrkolj, za zelo zahtevno in problematično področje, ki je vodeno v interesu potrošnikov, ne pa kmetov. Zdi se mu škoda, da sedanji evropski poslanci iz Slovenije niso pokrivali tega področja. Na koncu svoje predstavitve je še zagotovil, da bodo poslanci SLS v Evropskem parlamentu zagovarjali interese kmetov, podeželja in potrošnikov.

Šesta na listi, nekdanja generalna direktorica Pošte Slovenije Marija Ribič, je povedala, da je treba tajkune obravnavati ločeno od podjetnikov. Ne verjame, da ni mehanizmov, da bi tisti, ki so v gospodarstvu delovali nemoralno, "plačali za škodo, ki so jo naredili". Ribičeva se tudi zavzema za ohranitev evropske identitete. Kot je zatrdila, nasprotuje priseljevanju milijonov priseljencev iz Afrike v Evropo. Namesto tega, je poudarila, bi morala Evropa ljudem v revnih deželah pomagati tako, da bi jim pomagali pri razvoju njihovih držav.

Nekdanji minister za okolje in prostor Janez Podobnik, sicer sedmi na listi za evropske volitve, pa je dejal, da jim je pred petimi leti zmanjkalo le malo glasov, da bi SLS dobila evropskega poslanca. Kot je povedal, se v stranki zavzemajo za slovensko evropejstvo. Prepričan je, da tako Slovenija kot Evropa potrebujeta podjetnost, prijaznost do okolja in solidarnost.

Kot evropski poslanec bi se zavzemal za to, da bi Evropa še več pozornosti namenila preventivi in zdravljanju vseh rakavih obolenj. "Tukaj je Evropa že veliko storila," je poudaril.