zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Evropska komisija Sloveniji predlaga nadaljnji umik države iz gospodarstva

Deli na:
Evropska komisija Sloveniji predlaga nadaljnji umik države iz gospodarstva

Foto: Reuters

Slovenske oblasti so po obdobju krize uspele povrniti zaupanje vlagateljev v državo. A določene strukturne šibkosti ostajajo, je opozoril podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen. Sloveniji predlaga predvsem pokojninsko reformo in nadaljnji umik države iz gospodarstva.

Podpredsednik Evropske komisije Katainen, pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost, se je v okviru obiska v Ljubljani danes srečal s študenti ekonomske fakultete in odgovarjal na vprašanja mladih.

Na vprašanje o reševanju finančne krize je opozoril, da so bile države prisiljene z varčevalnimi ukrepi povrniti izgubljeno zaupanje finančnih trgov. Druga možnost bi bila bankrot, kar bi vodilo v še večje reze, ali da bi morali evropski davkoplačevalci morali plačati še več, kot so sedaj, je opozoril.

A le varčevalni ukrepi niso dovolj, saj so razlogi za gospodarske težave pogosto strukturne narave. Zato je tudi Evropska komisija k svojim prizadevanjem dodala še dimenzijo strukturnih reform.

Tudi Slovenija je šla skozi težke čase in oblasti so uspele znova povrniti zaupanje finančnih trgov. "Še vedno pa obstajajo določene strukturne šibkosti - tako kot v vseh državah," je dejal Katainen.

"Pokojninski sistem ni najboljši možni," je ocenil in dodal, da bo pokojninska reforma nujna, da bodo lahko v prihodnje vsi ljudje pričakovali dobre pokojnine.

Ob tem pa je kot šibkost Slovenije izpostavil tudi prevelik vpliv države v gospodarstvu. Zaradi tega so prenizke tuje neposredne investicije, umik države pa bi po njegovem prepričanju tudi prinesel več gospodarske rasti in zaposlovanja.

Katainen se zaveda, da gre za občutljivo politično vprašanje, a bi po njegovem morali gledati pragmatično. Tam, kjer je največ socialne države, država v gospodarstvu običajno ne igra tako velike vloge, je poudaril.

V odgovoru na drugo vprašanje se je Katainen dotaknil še prostotrgovinskega sporazuma, o katerem se pogajata EU in ZDA. Zagotovil je, da komisija ta sporazum vidi kot ključnega za prihodnjo rast.

Pogajanja o tem sporazumu so bolj transparentna kot o katerem koli drugem, je zagotovil. Sicer pa je med pozitivnimi učinki, ki bi jih prinesel sporazum, med drugim izpostavil tudi moč postavljanja standardov v mednarodni trgovini.