mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

klemen-jaklic_us Necenzurirano

Ustavni sodnik gradi milijonsko vilo, živi pa v ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Etažni lastniki vlado pozivajo, naj zagotovi strokovno razkuževanje večstanovanjskih stavb

Deli na:
Etažni lastniki vlado pozivajo, naj zagotovi strokovno razkuževanje večstanovanjskih stavb

Združenje etažnih lastnikov Slovenije (ZELS) vlado poziva, naj zagotovi strokovno realizacijo obveznega razkuževanja večstanovanjskih stavb. - Foto: Profimedia

Združenje etažnih lastnikov Slovenije (ZELS) vlado poziva, naj zagotovi strokovno realizacijo obveznega razkuževanja večstanovanjskih stavb. Kot so izpostavili, teh dolžnosti v tako kritični situaciji, kot je epidemija, ne sme prepuščati upravnikom ali etažnim lastnikom.

Mnogi upravniki organizacijsko nimajo ne kadrovskih ne strokovnih kapacitet za dosledno, učinkovito, celovito in varno izvedbo razkuževanja stavb večkrat dnevno, so zapisali v združenju. Ob tem so izpostavili, da se etažni lastniki, ki so heterogena skupnost v večstanovanjskih stavbah, zaradi prepovedi zbiranja in sestankovanja v trenutni situaciji ne morejo učinkovito in hitro samoorganizirati.

Posamezni etažni lastnik se ne more in skladno z zakonodajo niti ne sme sam v imenu skupnosti odločati o tovrstnih storitvah, še posebej ko gre za posege z zdravju nevarnimi snovmi v skupne prostore z namenom sanitarnih ukrepov, operativni upravniki stavb pa nimajo ustreznega strokovnega znanja s področja sanitarnih ukrepov v primerih epidemij, so zapisali v sporočilu.


Vlado med drugim pozivajo, naj za učinkovito in dejansko realizacijo razkuževanja večstanovanjskih stavb zagotovi varno in strokovno izvedbo razkuževanja, časovno usklajeno, strokovno in učinkovito izvedbo po celotni državi. Menijo, da je treba za izvedbo razkuževanja zagotoviti državna sredstva.

Prav tako mora vlada po oceni združenja zagotoviti cenovne zmernosti izvedbe razkuževanja. Kot so pojasnili, namreč mnogi upravniki za tovrstne storitve najemajo zunanja podjetja, kar storitve občutno podraži, to pa tudi odpira okno za potencialne zlorabe.

V ZELS še opozarjajo, da so na računih rezervnih skladov na voljo različni zneski zbranih sredstev, med katerimi so mnoga sredstva po volji upravnikov vezana v depozitih in so nelikvidna. To povečuje neenoten pristop, ki pa je ključen element za zajezitev epidemije, so še zapisali.