državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec žuga SD: Srečo imajo, da nisem premier; jaz njihovega početja ne bi gledal

Deli na:
Erjavec žuga SD: Srečo imajo, da nisem premier; jaz njihovega početja ne bi gledal

Foto: Bobo

Koalicija je po besedah prvaka DeSUS Karla Erjavca trdna, kar zadeva DeSUS. Je pa oster do SD, ki jo je tudi premier Miro Cerar označil za dvolično. "SD ima veliko srečo, da nisem predsednik vlade. Tega ne bi gledal," pravi Erjavec, a razlogov za prekinitev sodelovanja ne vidi. K ukrepanju poziva tudi po Cerarjevih ocenah o lobijih v državi.

Erjavec se je pred današnjo sejo DZ v izjavi novinarjem odzval na ostre besede premierja Cerarja na nedeljski programski konferenci SMC. Med drugim je predsednik SMC dejal, da so pred dilemo, ali bodo dopustili, da Slovenija ostane ali postane mafijska ali pa moderna država. Po njegovih besedah so maske padle in je vidno, kako Slovenijo obvladujejo močni interesni lobiji.

Erjavec je spomnil, da je bila DeSUS vedno bil v vladi zato, da bi branila položaj upokojencev, medtem ko v stranki nikoli niso imeli predstavnikov kapitala. Ker so "stranka malih ljudi", po njegovih besedah tudi nimajo težav z lobiji ali kapitalskimi interesi.

Sicer pa morajo - kar zadeva lobije in interesne skupine - po njegovih besedah svoje opraviti policija oz. pravosodni organi. Dejstvo je, da bančna luknja obstaja in zanjo še nihče ni odgovarjal. "Če smo prišli do točke, da so interesne skupine močnejše od policije in pravosodja, vlade in parlamenta, me resno skrbi," je povedal Erjavec ter izpostavil dolžnost vlade in drugih organov, da pri nepravilnostih ukrepajo.

Tudi do besed, da drugi obvladujejo državo, je bil oster. "Če je temu tako, smo sami krivi. Vlada in parlament, ki očitno sprejema zakone, ki omogočajo interesnim skupinam močne vplive," je pojasnil.

Če želi predsednik vlade karkoli spremeniti, pa se po Erjavčevih ocenah takoj pozna na javnomnenjskih anketah. "Tisti, ki najbolj rušijo vlado, imajo največjo podporo javnosti," ugotavlja Erjavec in še meni, da ankete niso odraz volilnega razpoloženja, pač pa se z njimi ustvarja javno mnenje. S tem se želi zlasti vplivati na politike, da zadev ne bi skušali spreminjati, je prepričan.

Erjavec se je dotaknil še koalicijskih razmerij. Koalicija je po njegovih zagotovilih trdna, kar zadeva stranko DeSUS. Ta sicer poleti pričakuje regres za upokojence, septembra ter januarja pa usklajevanje pokojnin. "Če se bo to zgodilo, je koalicija zelo trdna, ne glede na to, da je veliko interesov, da se jo zruši," je dodal.

Ali je SD kredibilna koalicijska partnerica, pa naj po Erjavčevih navedbah odgovori predsednik vlade, saj je njegova odločitev, s kom sodeluje v vladi.

Cerarja so namreč precej razburila dejanja SD ob dogodkih v Luki Koper. Najmanjši partnerici je očital dvoličnost, ko podpira proteste proti vladi, v kateri sedi.