Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec svoje sodelavce pošilja za veleposlanike; razvpiti Vidovič gre v ZDA

Deli na:
Erjavec svoje sodelavce pošilja za veleposlanike; razvpiti Vidovič gre v ZDA

Foto: Bobo

Najtesnejši sodelavci zunanjega ministra Karla Erjavca bodo septembra prevzeli veleposlaniške posle, v današnji izdaji piše Večer.

Ob tem omenja tudi druge menjave na veleposlaniških mestih, ki se bodo izpraznila letos, ter zaplete s položaji na Dunaju, v Moskvi in Trstu.

Časnik izpostavlja, da bo Erjavec septembra, nekaj mesecev pred volitvami, ostal praktično brez celotne ožje ekipe na zunanjem ministrstvu, saj na veleposlaniške položaje odhajajo generalni sekretar Stanislav Vidovič in obe državni sekretarki, Darja Bavdaž Kuret in Sanja Štiglic, pa tudi generalni direktor za gospodarsko in javno diplomacijo Robert Kokalj. Vsi so po pisanju Večera že prestali zaslišanja v zunanjepolitičnem odboru DZ za zaprtimi vrati. Vidovič bo veleposlanik v Washingtonu, v ZDA pa odhaja tudi Bavdaž Kuretova, ki bo veleposlanica Slovenije na sedežu ZN v New Yorku. Štigličeva gre službovat v Haag, Kokalj bo veleposlanik v Budimpešti.

O Vidoviču smo pred časom že pisali v Reporterju. Na zahtevno mesto v ZDA odhaja s skromnimi izkušnjami, saj je bil le štiri leta veleposlanik v Bratislavi.

Zaslišanje v parlamentarnem odboru še čaka dosedanjo veleposlanico v Berlinu Marto Kos Marko, ki naj bi odšla v švicarski Bern. Namesto Kos Markove v Berlin prihaja nekdanji minister in predsednik SLS Franci But, ki je kot veleposlanik že delal v Pragi in Beogradu.

Pred poslanci mora nastopiti tudi Ksenija Škrilec, ki je doslej vodila veleposlaništvo v Budimpešti in naj bi bila nova veleposlanica na Dunaju. Njeno imenovanje sicer dviguje precej prahu, saj naj bi bili nekateri nezadovoljni z njenim dosedanjim delom, položaj veleposlanika na Dunaju pa velja za zelo zahtevnega, med drugim zaradi trenutnih slovensko-avstrijskih odnosov in trenutnih odnosov na veleposlaništvu, piše Večer. Razpis za Dunaj je bil v prvem poskusu neuspešen, zato so ga ponovili.



Kljub ponovljenemu razpisu po informacijah časnika ni bilo primernega kandidata niti za Moskvo, zato naj bi za leto dni podaljšali mandat zdajšnjemu veleposlaniku Primožu Šeligu.

Zapletlo se je tudi pri imenovanju generalnega konzula v Trstu, kamor je izbirna komisija MZZ predlagala nekdanjega veleposlanika v Zagrebu Vojka Volka. A ta naj v Trst po navedbah Večera ne bi želel, čeprav je bil prijavljen za položaj.

Nekdanji vodja stalnega predstavništva pri EU Rado Genorio se bo vrnil v Bruselj, tokrat kot veleposlanik v Belgiji. V Bruselj odhaja tudi dolgoletni zunanjepolitični svetovalec predsednika republike Marko Makovec. Po pisanju Večera bo na stalnem predstavništvu zadolžen za skupno zunanjo in varnostno politiko.

Karierna diplomatka Zorica Bukinac bo veleposlanica v Sarajevu, Bojan Bertoncelj na Kosovu, Gregor Kozovinc pa v Bratislavi, še navaja Večer.

Postopek imenovanja veleposlanikov je tajen do pridobitve agremaja oziroma do takrat, ko predsednik republike podpiše imenovanje in je objavljeno v uradnem listu.