sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brez pravih izkušenj v Washington

Deli na:
Brez pravih izkušenj v Washington

Foto: Bobo

Generalnega sekretarja MZZ Stanislava Vidoviča vlada le s štirimi leti veleposlaniških izkušenj v Bratislavi pošilja za veleposlanika v Washington.

Vlada v Washingtonu za veleposlanika pošilja Stanislava Vidoviča (1963), desno roko ministra Karla Erjavca ter sošolca in prijatelja Boruta Pahorju med študijem politologije na zdajšnji fakulteti za družbene vede. Vidovič, ustanovni član SMC, je po zadnjih volitvah zasedel položaj generalnega sekretarja na zunanjem ministrstvu in tam med drugim izpeljal reorganizacijo, v kateri ni bilo več ključnega direktorata – za bilateralo, direktorata s katerim država kot ključne prepoznava dvostranske odnose s sosednjimi državami. Po ocenah poznavalcev je bil eden od razlogov reorganizacije tudi v tem, kako na ključne položaje nastaviti svoje ljudi, prejšnje pa odriniti na obrobje.

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel je ne portalu portaplus razkril, da bi Vidovič kot član SD na prigovarjanje Pahorja lahko postal veleposlanik v Sofiji že v času Janševe vlade. Čeprav je predsednik vlade imel pomisleke, ker da je bil nekdanji sodelavec SDV, so mu vendar zaradi dobrih odnosov z opozicijskim šefom Pahorjem ponudili položaj veleposlanika v Sofiji. Vidovič je priložnost zavrnil, pod Pahorjevo vlado pa je bil le imenovan za veleposlanika v Bratislavi. Ta mandat je v dvajsetih letih službovanja na MZZ tudi njegova edina veleposlaniška izkušnja. Dokaj malo za tako pomembno in izpostavljeno mesto veleposlanika v ZDA, vedo povedati bolj izkušeni diplomati od njega.

Vidovičev karierni vzpon vzbuja tudi upravičeno nezaupanje, a najbrž ne toliko, da bi njegove ambicije nazadnje ustavile kar ZDA. Že pred časom smo na zunanjem ministrstvu oziroma pri generalnem sekretarju MZZ Vidoviču preverjali informacijo, da je bil leta 1994 odpuščen iz Varnostno-informativne službe. Na vprašanje, če to drži in ali se je to zgodilo zaradi prekoračitve »sodelovanja« z ameriškim veleposlaništvom (ameriškimi obveščevalci) na Dunaju, so nam na MZZ odgovorili, da je delovno razmerje z Varnostno-informativno službo prekinil sporazumno. Dejstvo je, da je Vidovič, sicer Hrvat po rodu, ni odšel, ker bi si našel boljšo službo. Kako leto je bil samozaposlen, samostojni strokovnjak za javne odnose in lobiranje. Od leta 1996 je spet zaposlen v državni upravi oziroma na zunanjem ministrstvu. Za portal pozareport je Vidovič zanikal, da bi bil sodelavec SDV.