državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec: Setnikar Cankarjeva bi v zaostrenih pogojih težko opravila dobra pogajanja s sindikati

Deli na:
Erjavec: Setnikar Cankarjeva bi v zaostrenih pogojih težko opravila dobra pogajanja s sindikati

Foto: Primož Lavre

Predsednik DeSUS Karl Erjavec spoštuje odločitev ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar, ki je po objavi nekaterih njenih zaslužkov ponudila odstop s funkcije. "V teh težkih, zaostrenih pogojih bi zelo težko opravila dobra pogajanja s sindikati s takim bremenom, kot se ji v javnosti očita," meni Erjavec.

Kot je v izjavi za medije pred koalicijskim vrhom dejal Erjavec, bi ministrica s takim bremenom in s takimi očitki glede zaslužkov iz avtorskih pogodb zelo težko še naprej opravljala svojo funkcijo. "In očitno je tudi sama tako ocenila," pravi Erjavec.

Po njegovih besedah bi bilo prav, da tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki mu je Setnikar Cankarjeva ponudila odstop, spoštuje odločitev ministrice.

Na vprašanje, ali bi bilo treba tudi glede na visoke Cerarjeve prejemke iz naslova svetovalnih pogodb pripraviti sistemske spremembe, je Erjavec odgovoril, da težko ocenjuje, ali je treba kaj sistemsko spremeniti. "Jaz sem minister že deset let pa nimam nobenih problemov s temi avtorskimi pogodbami," je dejal. Kaj bo storil predsednik vlade, pa je njegova odločitev, še pravi Erjavec.

Setnikar Cankarjeva je v izjavi za medije pojasnila, da se je za odstop s funkcije odločila, ker se po nedavni objavi podatkov o honorarjih, ki jih je prejela, ni mogoče izogniti političnim posledicam. Prepričana je sicer, da omenjena objava pomeni zlorabo osebnih podatkov in ne objektivnega obveščanja. Kot pravi, so sedaj tisti, ki so svoje delo zakonito opravili preko inštitucij, v katerih so zaposleni, javno izpostavljeni na sramotilnem stebru. Prepričana je, da bo nadaljnji postopek ovrgel sum korupcije in konflikta interesov.

Komisija za preprečevanje korupcije je namreč v četrtek razkrila, da so subjekti javnega sektorja fizičnim osebam v zadnjih 11 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačali za več kot milijardo evrov. Pri tem se je Setnikar Cankarjeva znašla na drugem mestu zaslužkarjev, saj je v omenjenem obdobju poleg redne plače prejela še za 636.068,98 evra honorarjev.