testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec je poslanki SDS očital, da ga "napeljuje v nezakonito ravnanje"

Deli na:
Erjavec je poslanki SDS očital, da ga "napeljuje v nezakonito ravnanje"

Karl Erjavec - Foto: Bobo

Minister za obrambo Karl Erjavec ne vidi nič spornega v razrešitvi poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca, saj je imela načelnica Generalštaba Alenka Ermenc pravico, da jo predlaga. Na včerajšnji seji DZ je Erjavec v odgovoru na poslansko vprašanje tudi zatrdil, da je bilo izplačilo dodatka za povečan obseg dela nezakonito.

"Načelnica generalštaba ima pravico, da predlaga njegovo razrešitev, in ona je to predlagala, jaz sem to odredbo podpisal, nič spornega ni v tem," je Erjavec odgovoril na poslansko vprašanje Anje Bah Žibert (SDS). "Bil je imenovan brez obrazložitve, bil je razrešen brez obrazložitve. To je pač vojaški sistem, ki določa neko drugo logiko, kot velja za civilno sfero," je še dodal.

Dogajanje je ob robu včerajšnje seje komentiral tudi premier Marjan Šarec. Na vprašanje, ali Erjavec ohranja njegovo zaupanje, je odgovoril, da bo moral obrambni minister pojasniti svojo odločitev. "Mislim pa, da je to bil predlog načelnice generalštaba. Tukaj so zadeve jasne," je dodal.

Erjavec je sicer odredbo o razrešitvi podpisal na podlagi zakona o obrambi, z njo pa je Škerbinca razrešil s formacijske dolžnosti poveljnika sil v poveljstvu sil SV. Razlog je bil med drugim to, da je konec marca prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, ne da bi bila o tem po navedbah Erjavca obveščena ministrstvo in generalštab. Pri tem naj bi po Erjavčevih besedah prišlo tudi do ignorance "usmeritev ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo".

Škerbinc je vložil ugovor na razrešitev. V sindikatu vojakov, kjer zastopajo Škerbinca, pravijo, da ta ni kršil svojih dolžnosti, zahtevajo tudi opravičilo Erjavca za izjavo glede streljanja na Postojno. Erjavec je namreč za Večer dejal: "Če vojska ne upošteva ukazov ... Ali bodo naslednjič streljali na Postojno?"



Do teh besed je bila včeraj kritična tudi Bah Žibertova, ki je Erjavcu očitala, da je s tem že tako demotivirano vojsko ne samo ponižal, ampak jo celo primerjal z agresorsko vojsko. "In to je en tako velik kiks, ki si ga vi enostavno ne bi smeli privoščiti in bi zato morali prevzeti odgovornost," je bila ostra poslanka SDS.

Erjavec pa je odvrnil, da se nima za kaj opravičiti. Z omenjenimi besedami da je namreč hotel povedati, "kakšno je stanje v nekaterih strukturah v Slovenski vojski, ko se ukazov, ko se usmeritev ne spoštuje". Kot je poudaril, imajo z občino Postojna težave, ker se SV ni držala dogovora. "In jaz kot minister sem dolžan, da poskrbim, da Slovenska vojska spoštuje ukaze," je še poudaril.

Bah Žibertova je obrambnemu ministru še očitala, da je vojakom vzel dodatek za povečan obseg dela in obremenitev. Ta dodatek je bil po njenih besed za vojake zelo pomemben, saj se jih je s tem vsaj delno izenačilo s policisti. Gre sicer za 19-odstotni dodatek, ki ga je sredi lanskega leta zaukazal prejšnji načelnik Generalštaba SV Alan Geder. Po priporočilu notranje revizijske službe se je nato novembra lani število prejemnikov dodatka zmanjšalo na približno 5000 od 6700 zaposlenih, ukaz nove načelnice Alenke Ermenc pa je nato predvidel še bistveno zmanjšanje seznama upravičencev do dodatka, kar je naletelo na nasprotovanje vojakov in sindikatov, ki jih zastopajo.

Erjavec je včeraj poudaril, da je bil dodatek izplačan nezakonito in brez pravne podlage. "Ne more imeti 5600 pripadnikov SV dodatka za delo v odzivnih silah," je opozoril minister. Ker da je bil Gederjev ukrep nezakonit, je poslanki SDS očital, da ga "napeljuje v nezakonito ravnanje".