profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec in kolegi v "peklenski luknji" o Trumpu

Deli na:
Erjavec in kolegi v "peklenski luknji" o Trumpu

Foto: Bobo

Zunanji ministri EU se bodo v Bruslju pogovarjali o odnosih z ZDA po zmagi Donalda Trumpa na ameriških volitvah.

Zunanji ministri EU se bodo drevi v Bruslju sestali na neformalni večerji, na kateri se bodo pogovorili o nadaljnjih odnosih z ZDA po zmagi republikanca Donalda Trumpa na ameriških volitvah, ki prinaša v čezatlantske odnose veliko negotovosti. Srečanja se bo udeležil tudi slovenski minister Karl Erjavec.

V EU so po Trumpovi zmagi zaradi njegovih izjav v volilni kampanji zaskrbljeni nad usodo dogovora o iranskem jedrskem programu ter prihodnostjo zveze Nato, zahodne politike do Ukrajine in Rusije, podnebnega dogovora in trgovinskih pogajanj.

V povezavi z iranskim dogovorom so viri pri EU sicer pred dnevi izrazili trdno prepričanje, da je vsem vpletenim stranem v interesu, da se ta dogovor ohrani. Izpostavili so tudi, da je eno volilna retorika, drugo pa realnost po izvolitvi za predsednika.


V povezavi s prihodnostjo zveze Nato pa bruseljski analitiki poudarjajo, da je zavezništvo tradicionalno pomembno za ameriške republikance, kar pomeni, da bi se Trump verjetno znašel pod precejšnjim pritiskom lastne stranke, če bi ga želel ogroziti.

Britanski zunanji minister Boris Johnson se po poročanju BBC nedeljskega srečanja ne bo udeležil, ker ne vidi potrebe zanj, saj je v ponedeljek redno zasedanje. Johnson naj bi evropskim partnerjem tudi očital cmerav odnos do izida ameriških volitev.

V EU so zaskrbljeni zaradi Trumpovih izjav med volilno kampanjo, ki postavljajo pod vprašanj vrsto mednarodnih dogovorov. Poleg tega je Trump med kampanjo Bruselj označil za "peklensko luknjo", Belgijo pa opisal kot "čudovito mesto".

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pred dnevi menil, da se bo Trump še moral naučiti o Evropi, in napovedal, da bosta po njegovem prihodu v Belo hišo dve leti izgubljeni, preden bo spoznal svet.