Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec: Če ne bo po DeSUS-ovo, bomo podprli opozicijo

Deli na:
Erjavec: Če ne bo po DeSUS-ovo, bomo podprli opozicijo

Foto: Arhiv Reporterja

Izvršni odbor DeSUS koaliciji predlaga dopolnitev zakona za uravnoteženje javnih financ v delu, ki se nanaša na nekatere znižane pokojnine. Če predlog ne bo sprejet, grozi nevarnost, da bodo podprli opozicijski zakon, je dejal prvak DeSUS Karl Erjavec. Pred ustanovitvijo državnega premoženjskega holdinga pa DeSUS zahteva podatke o stanju v bankah.

Izvršni odbor DeSUS je včeraj na sedežu stranke v Ljubljani obravnaval tudi poročilo o izvajanju koalicijske pogodbe. Za ta del je kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade zadolžen generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič, ki pa bo z delom v kabinetu prenehal 31. avgusta, je po seji izvršnega odbora pojasnil Erjavec.

DeSUS se je po njegovih besedah s premierom Janezom Janšo dogovoril, da bodo na to mesto imenovali nekoga iz kvote DeSUS. Koga, še ni znano.

Izvršni odbor DeSUS je včeraj ugotovil, da koalicija koalicijsko pogodbo izvaja v skladu z možnostmi. Med sprejetimi ukrepi Erjavec navaja tudi dodaten dohodninski razred in zmanjševanje števila ministrstev, ob čemer napoveduje, da se bodo v kratkem lotili tudi zmanjševanja števila zaposlenih na ministrstvih. V DeSUS pa ugotavljajo, da koalicija ni opravila naloge v zvezi s konsolidacijo državnih bank.

Pri tem se strinjajo, da ni mogoče začeti projekta glede državnega premoženjskega holdinga, če ne vedo, kakšno je stanje v bankah, zlasti tistih z državnim deležem. DeSUS tako zahteva, da se pred ustanovitvijo državnega premoženjskega holdinga, o čemer se bodo v sredo zjutraj pogovarjali koalicijski partnerji, s stanjem v bankah lahko seznanijo vlada, DZ in davkoplačevalci.

Prav tako DeSUS ne pristaja na vključitev premoženja Kada v državni holding brez ustreznih zagotovil, da bo njegovo celotno premoženje namenjeno za potrebe pokojninske blagajne.

V DeSUS zahtevajo spremembe zakona za uravnoteženje javnih financ v delu, ki niža nekatere pokojnine. Po Erjavčevih besedah gre za upokojence, ki so delali v Sloveniji, sedež podjetja pa so imeli zunaj Slovenije. V DeSUS predlagajo, da bi ostalo tako, kot je bilo pred uveljavitvijo varčevalnega zakona. Nekaj napak je tudi v povezavi z zakonom o žrtvah vojnega nasilja, je pojasnil. Erjavec bo predlagal tudi, da tisti borci, ki so sodelovali pri narodnoosvobodilni borbi, ne bi bili deležni ukrepov.

Erjavec sedaj težko ocenjuje, kakšne bi bile finančne posledice teh sprememb. Odgovor pričakujejo od ministra za delo Andreja Vizjaka, in sicer na koalicijskem sestanku pred četrtkovo sejo vlade.

v DeSUS še ocenjujejo, da so zaščitili upokojence z najnižjimi pokojninami. Kljub nekaterim ukrepom, zlasti glede regresa upokojencev, vedo, da je treba varčevati, saj je po Erjavčevih besedah jasno, da se bo treba jeseni še dodatno zadolžiti za več kot milijardo evrov.

Na seji odbora je bilo po Erjavčevih besedah slišati opombo, da bo stranka težko ostala v koaliciji, če bodo v tej nadaljevali z odpiranjem ideoloških tem. Ponovil je, da je koalicija nastala zato, da bo poiskala izhod iz krize in ni v položaju, da bi si lahko privoščila ideološke teme.

Erjavec je še zagotovil, da v stranki ni vrenja in ne napetosti, temveč so trdno odločeni čim bolj konstruktivno uresničevati program stranke.