Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavčev zet in Janšev golf partner je šampion poslov z javnim sektorjem

Deli na:
Erjavčev zet in Janšev golf partner je šampion poslov z javnim sektorjem

Andrej Marčič na jahti Brioni 44. - Foto: Mediaspeed

Preverili smo, kam se je od leta 2003 stekel denar državnega zbora, kdo je s posli z DZ lepo služil. Spet smo naleteli na razvpitega poslovneža Andreja Marčiča, ki ga je moč najti pri vseh mogočih donosnih poslih z javnim sektorjem.

Precej večje zneske od posameznikov, društev in zavodov so, razumljivo, od DZ dobila različna podjetja, ki so tej instituciji prodajala blago in storitve. Precej denarja je šlo za storitve in opremo družb s področja informacijske tehnologije (nekatere od teh so že propadle). Med njimi najdemo podjetje Marand v lasti razvpitega poslovneža Andreja Marčiča. Ta je bil le krajši čas zet nekdanjega predsednika Desusa Karla Erjavca, zdaj pa je z Erjavčevo hčerko Evo v ločitveni vojni.

Marčičeva firma Marand je dobavitelj za različne proračunske uporabnike, predvsem v zdravstvu. Izdelala je recimo informacijski sistem za Onkološki inštitut (s sistemom so bile težave), je ena večjih slovenskih družb na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij in informacijske podpore poslovnih procesov. Pred dvema letoma je bilo podjetje izbrisano iz poslovnega registra, a Marčič je ustanovil dve novi družbi z nazivom Marand.



V letih od 2004 do 2019 je firma od DZ prejela skupaj 542.869 evrov. Med drugim za tekoče vzdrževanje strojne računalniške opreme, nakup strojne računalniške opreme, nakup telekomunikacijske opreme … Marčič je povezan s premierjem Janezom Janšo, družila sta se recimo ob »golf turizmu« na Mavriciju. Njegova firma je od leta 2003 pri poslovanju z javnim sektorjem zaslužila skupaj 102,2 mio evrov. V DZ so prejemali denar v času prve Janševe vlade, a še več pod Cerarjevo in Šarčevo vlade.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24