ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Korupcija v Slovenski vojski (2): po hišnih preiskavah se je oglasilo tožilstvo

Deli na:
Korupcija v Slovenski vojski (2): po hišnih preiskavah se je oglasilo tožilstvo

Fotografija je simbolična. - Foto: Slovenska vojska

Ta teden smo v Reporterju razkrili sum preprodaje nadomestnih delov za tovorna in terenska vozila znamke mercedes, pri čemer naj bi bili v posle vpleteni pripadniki Slovenske vojske in zaposleni v firmi Autocommerce.

Obveščevalno varnostna služba na ministrstvu za obrambo v okviru predkazenskega postopka »intenzivno zbira obvestila ter dokaze«. Po besedah naših virov na relaciji več zaposlenih v Slovenski vojski in v družbi Autocommerce poteka kriminalna shema, po kateri vojska pri Autocommercu nabavlja nadomestne dele za tovorna in osebna (terenska) vozila mercedes, vendar ti rezervni deli dejansko ne gredo za potrebe vojske, pač pa se preprodajo naprej v zasebne roke. Prejemniki naj bi bile fizične osebe in določene firme, ki na ta način pridejo do rezervnih delov po nižji ceni, vpleteni v kriminal pa si razdelijo dobiček.

Pri Autocommerecu pravijo, da so seznanjeni, da naj bi v zvezi z zadevo potekal predkazenski postopek. Sodelujejo z organi pregona, za dodatne informacije so nas napotili na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani smo zato naslovili vprašanja, ali v tej zadevi tožilstvo usmerja delo Obveščevalno varnostne služne na ministrstvu za obrambo in policije. Ali pa morda usmerjajo zgolj OVS? V kateri fazi je postopek, koliko je osumljencev? So ti tako iz vojske kot iz Autocommerca? Policija namreč trenutno (vsaj do prejšnjega tedna) ni vodila nobene preiskave, je pa o zadevi obveščena.

Na tožilstvu so odgovorili, da nam glede na to, da »se zadeva nahaja v predkazenskem postopku, zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov zaprošenih informacij ne morejo posredovati«. Poznavalci so nam zaupali, da naj bi prejšnji teden po našem poizvedovanju o sumu preprodaje nadomestnih delov potekale tudi hišne preiskave.