Revija Reporter
Slovenija

Ekskluzivno: Marjan Kramar, skrbnik iranskih poslov v NLB

Igor Kršinar

25. jun. 2017 20:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Marjan Kramar

Bobo

Po dobro obveščenih virih naj bi spornega iranskega poslovneža Iraja Farrokhzadeha, ki je od decembra 2008 do decembra 2010 v NLB opral okoli milijardo dolarjev, povabil takratni prvi človek banke Marjan Kramar.

Sporno vlogo je imel tudi takratni Urad za preprečevanje pranja denarja, ki se za primer ni zanimal, vse dokler ga nanj ni opozoril francoski urad. Takratni direktor Sove Andrej Rupnik pa zatrjuje, da dogajanja v NLB niso spremljali, ker ga niti ne morejo. Medtem je v državnem zboru poslanska skupina SMC vložila zahtevo za ustanovitev posebne preiskovalne komisije, čeprav to zadevo že preiskuje preiskovalna komisija za bančno luknjo. Zastavlja se vprašanje, koga od svojih botrov skušajo zaščititi poslanci največje vladne stranke.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, kako je lahko trajalo skoraj dve leti, preden so 770 milijonov evrov transakcij iranskega državljana opazile pristojne slovenske institucije; kako so banke pomagale prati denar; kako se je nekdanji šef NLB Kramar srečal z Irancem Farrokhzadehom; kako je iranski poslovnež užival neverjetno velikodušnost bančnih uslužbencev v NLB; kako so slovenske institucije zavajale tuje; nekdanji šef Sove Andrej Rupnik pove, zakaj Sova ni mogla nadzorovati spornega poslovanja NLB.