petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ekskluzivno: faksimile tožbe Banke Slovenije proti državi

Deli na:
Ekskluzivno: faksimile tožbe Banke Slovenije proti državi

Foto: Arhiv Reporterja

Potem ko je revija Reporter v soboto razkrila, da je Banka Slovenije pretekli teden na upravno sodišče vložila tožbo proti državi oziroma ljubljanskemu okrožnemu sodišču, ker je zaseglo zapisnike sej ožjega kolegija guvernerja, so se pojavila različna ugibanja, zakaj je Boštjan Jazbec šel z državo na nož. Delno to razkriva sama tožba, ki jo zato objavljamo v celoti.

Delno to razkriva sama tožba, ki jo zato objavljamo v celoti na tej POVEZAVI.

Poročali smo, da je ljubljansko okrožno sodišče 30. junija Banki Slovenije (BS) naložilo, da mora parlamentarni preiskovalni komisiji, ki preiskuje zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, izročiti zapisnike sej ožjega kolegija, kar se je sredi julija, kmalu potem, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada vpadli v centralno banko, tudi zgodilo. Zdaj je centralna banka, ki jo vodi Boštjan Jazbec, udarila nazaj: vložila je tožbo »zaradi posega v človekove pravice in temeljne svoboščine«, med drugim tudi zato, ker BS naj ne bi imela možnosti ugovora na odločitev okrožnega sodišča.

A hkrati BS, ki ji je tožbo napisala Odvetniška družba Čeferin in partnerji, dvomi, da bo uspešna na upravnem sodišču. Če sodišče »tožbi ne bi moglo ugoditi (…), naj na podlagi določb (…) ustave (…) prekine postopek odločanja o tej tožbi in začne postopek za oceno ustavnosti določb zakona o parlamentarni preiskavi«, so zapisali. Po mnenju BS je preiskovalna komisija vezana na ustavne pristojnosti državnega zbora in sodišču ne more odrejati, da ji nekaj brezpogojno ugodi. To pa pomeni, da bo delo sedanjih in prihodnjih preiskovalnih komisij, če bo ugotovljena neustavnost, najmanj oteženo, če ne onemogočeno.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA, KI JE NA VOLJO PRI PRODAJALCIH ČASOPISOV

Foto: Arhiv Reporterja